A növénytermesztés elengedhetetlen velejárója az öntözés és tápoldatozás. Csak az a gond vele, hogy ezeket a műveleteket nap, mint nap el kell végezni, de még jobb a gyakrabban (többször naponta), ami egy nagyon jól képzett gazda idejének nagyobb részét elfoglalja tavasztól őszig. A tápoldat recepteket a gazda saját maga tudja, ő méri ki a tápanyagokat, keveri be az oldatokat, állítja be a rendszert, mérve a pH és EC értékeket a tápoldatban, majd a talajban, és ha valami gond van, ő változtat mindent. Jó, ha a családban van még valaki, akire rá lehet bízni legalább a feladatok egy részét, hogy legalább egy fél napra elmehessen otthonról a gazda. Van egy dilemma ilyenkor – fel venni egy okos munkatársat, vagy befektetni egy automata tápoldatozó rendszerbe? Mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai. Erről szól ez a cikk.

 

 

Mit tud egy automata tápoldatozó?

Legegyszerűbb magyarázat, ha egy konkrét példán keresztül mutatom be a tápoldatozó tulajdonságait, lehetőségeit, a gazda teendőit. Így bárki a saját gazdaságában felmerülő problémák megoldására is megkaphatja a választ. Leírom egy vásárlás sorrendjét: mit kell végiggondolni és elvégezni a gazdának mielőtt belekezd az új fejlesztésbe. De nézzük Pál esetét.

Pál virágtermesztéssel foglalkozik már 20 éve családi vállalkozásában, most már 1600 m2 területen. A gazdaságában családtagokon kívül van 2 állandó munkatársa, de szezonálisan kisegítő munkásokat is alkalmaz. Idáig csak ő és fia feleltek a tápoldatok készítéséért,  az EC és pH mérésekért, öntözés és tápoldatozás helyességéért, mert a hibák  (sajnos volt rá példa) komoly veszteségekhez vezettek. Ezért is nem bízta senkire, de emiatt nagyon kevés szabad ideje volt. Ha el akart utazni valahová pár napra, akkor egyeztetni kellett előre a fiával is. Mivel elkészült az új fóliasátor, dilemma előtt ált: új intelligens, megbízható  munkatársat vegyen fel, vagy esetleg könnyítse meg a saját munkáját, befektetve egy automata öntöző és tápoldatozó rendszerbe.

Sokéves tapasztalat és tudás birtokában,  megálmodta és megtervezte a szerinte ideálisan működő rendszert és ennek a kivitelezéséhez keresett megfelelő felszerelést. Tanulmányozta a neten a lehetőségeket, árajánlatokat kért több beszállítótól, leírva követelményeit,  megterveztetve mindegyikkel a feladatsor megoldásának a kivitelezését.

A feladatok, amelyeket meg kell oldani az automata tápoldatozónak.

 1. Azt szerette volna elérni, hogy az automata öntöző és tápoldatozó tudja irányítani  mind a 11 db elektromos szelepet (és később még esetleg többet), amelyeken keresztül a 11 földterületre kerül a táp és a víz.
 2. Napi  5 beavatkozást  tervezett, hogy egyenletesebben lehessen eloszlatni a tápot a növények között, különböző időtartamokkal (különböző a növények vegetációja a nap különböző szakaszaiban).
 3. Mivel 4 virágfajtát termeszt, ezért csoportokba kell gyűjteni a hasonlókat és azokat egyszerre kellene táplálni. Meg kell oldani, hogy a különböző összetételű tápok ne keveredjenek össze a csőben, vagyis tisztavizes elő és utómosást  kell beiktatni a ciklusok között.
 4. A rendszernek tudnia kell irányítani  a bejövő vízpumpa ki/be kapcsolását, ha szükséges átkapcsolni egy másik pumpára, amelyik egy másik tárolóból adagolja a vizet ( ez az Ő esetében egyedi elvárás volt).
 5. Azért is szeretne automata rendszert, hogy a visszafolyó tápoldatot tudja külön kezelni és minőségét javítva, újra felhasználhatóvá tenni.
 6. Minimálisan A+B+pH tápoldat feldolgozó rendszernek kell lennie, de jó, ha bővíthető lehet a rendszer.

Árajánlatok bekérése automata tápoldatozóra több szállítótól.

Amikor összeírta az elvárásait, elkezdte felkeresni a beszállítókat. Kiderült, hogy az ajánlattevők nagyobb része, csak részben tudta kivitelezni az elvárt feladatokat.

Voltak olyanok, amelyek félautomata tápoldatozót kínáltak viszonylag jó árban. De mint kiderült, mindennek van ára. A félautomata tápoldatozókban még nagyon sok munkát kézzel kell elvégezni (például az átfolyási sebességeket szelepekkel, kézzel kell beállítani – receptek beállítása), emiatt nem tudnak gyorsan váltani egyik receptről a másikra és pontosságuk is elmarad az automata rendszerekkel szemben.

Egyszerre csak egy feladatot képesek elvégezni (egy tápoldat összetételt tudnak kivitelezni), nem tudják a külső szelepeket irányítani.

A programozhatóságuk kicsi, igaziból nem képesek komplex feladatmegoldást kivitelezni, állandó közeli megfigyelés elengedhetetlen. Tipikus példája a félautomata tápoldatozóknak az IRRITEC cég DOSA BOX tápoldatozója.

 

 

Az automata tápoldatozóknak van egy számítógépes irányítórendszere. Az irányító rendszerhez csatlakoznak az érzékelők (pH, EC szenzorok, talaj nedvességtartalom szenzor, fényszenzor, a megvilágítás ellenőrzésére).

 

 

Mivel a számítógép az internethez is csatlakoztatható (általában opciósan) a rendszert távolról is lehet ellenőrizni vagy irányítani akár egy okos mobiltelefonról. A számítógép lehetőségei óriásiak, ezért egyre több funkció programozható, például, különböző szelepek irányítása, oldatok keverése, időjárás figyelembevétele. A rajzon az IRRITEC cég automata tápoldatozójának sematikus rajza látható. Mindez nagyon jó!

 De azért az automata rendszereknek is van gyenge pontjuk:

 • néha túl bonyolultak és emiatt már hozzá egy új embert is fel kell venni és
 • a másik probléma, hogy drágábbak, mint a félautomata rendszerek.

A fenti leírás alapján már elképzelheted, hogy mennyire is komoly feladat állt Pál előtt a rendszer kiválasztásánál.

Olyan automata tápoldatozót keresett, amelyik nagy tudású, de egyszerű a programozása, hogy ő is meg tudja csinálni egymaga a programozást. Nagyon fontos volt számára, hogy a felépítése is egyszerű, átlátható legyen. Hogyan döntött Pál?

Azután hogy figyelembe vette az árakat és a szállítási határidőt, amit kínáltak a beszállítók, kiderült, hogy számára az AGRIMIX -L2-K/24 automata tápoldatozó és öntöző rendszer a megfelelő.

 Miért választotta Pál az AGRIMIX automata tápoldatozót?

Hosszasan egyeztettünk Pállal, mielőtt megegyeztünk a rendszer leszállításában. Az AGRIMIX automata tápoldatozó rendszer a felhasználó igényeire hangolható, hogy elérjük az optimális árat a maximális tudás mellett.  Végül leszállítottuk a megbeszélt rendszert. Jelen voltunk a rendszer beindításánál, de a tápoldatozó beszerelését, csatlakoztatását az öntöző rendszerhez maga Pál végezte el. A gép programozását Pál egymaga képes volt elvégezni egy-két példa bemutatása után.

Mindez 2016 szeptemberében történt. A gyakorlatban kiderült, hogy az AGRIMIX  tud sok olyan dolgot, amire Pál nem is gondolt, így tovább fejleszthető a rendszer. Természetesen egy ilyen nagy tudású rendszer minden lehetőségének az optimális kihasználásához idő kell, de most már látszik, hogy új korszak kezdődött Pál gazdaságában.

 

2017-ben Pál még egy AGRIMIX automata tápoldatozó rendszert vásárolt a további fejlesztésük biztosítására. Bebizonyosodott, hogy egy év alatt a tápoldatozó kifizette az árát.

Mit tud az AGRIMIX automata tápoldatozó?

 • Az AGRIMIX-L/K  tápoldatozó rendszer lehetővé teszi akár 6 különböző törzsoldat ( A, B,C, D, E, F)  , valamint egy savas oldat automatikus keverését megfelelő EC értékre  a pH-szabályozás biztosításával, és az így előállított tápoldat kiadagolását 24 szelepen keresztül ( de bővíthető akár 40 db-ig) .
 • Az EC  és a pH szondák védelme nagyon hatékony és hosszú ideig használhatóak gond nélkül.
 • 32 különböző tápoldat recept, és 32 öntözési program állítható be.
 • Minden recepthez programozható magas és alacsony EC és pH riasztási küszöbértékek.
 • A receptek között beiktatható a tisztavizes öblítés és ezután a program átkapcsolhat a következő receptre.
 • Egy öntözési program aktiválható napi 5 különböző alkalommal; programozható az aktiválások száma; ciklikusan változó szünetek közötti aktiválások egy fényszámláló (napenergia integrátor) függvényében. Vagyis a nyári időkben, amikor magasabb a fény intenzitás, magasabb a párolgás is és ennek figyelembevételével, a rendszer nem csak a beállított időtartalmakat veszi figyelembe, de korrigálja a növény igényei szerint a vízkivitelt.
 • Maximálisan 16 db nedvesség érzékelő csatlakoztathatók az AGRIMIX-LK – hoz, így akkor lehet kikapcsolni a rendszert, amikor az adott területen a nedvességtartalom a talajban elérte a beállított szintet.
 • Az AGRIMIX programozása nagyon egyszerű: a felhasználónak csak egy két soros kijelzőn kell végig menni a programban és beállítani a szükséges paramétereket.

 A gyártó honlapját itt nézheti meg: AGRICONTROLL.

Ha bővebb információt szeretne megtudni az AGRIMIX tápoldatozóról, írjon nekünk az info@labornite.hu címünkre.