Elkezdődött a FORMA-1 2019 versenysorozata. Újra starthoz álltak a leggyorsabb kocsik, hogy összemérjék erejüket. Mit tanulhat a FORMA-1 versenyeiből egy gazda? Erről a cikkünk.

 

Vannak általános szabályok a Forma-1-ben, amelyeket a versenyző csapatoknak be kell tartani, mert másképpen veszítenek. Itt nem azokról a versenyszabályokról beszélek, amelyeket a versenybírák ellenőriznek, hanem olyanokról, amelyek hozzák a jó eredményeket. Ezt minden csapat csinálja:

  1. FOLYAMATOS FEJLESZTÉS
  2. HIBAKERESÉS: MINDENT, AMIT LEHET, MÉRNEK, ELEMEZNEK, KIJAVÍTJÁK A HIBÁKAT
  3. FIGYELIK A KONKURENSEKET ÉS TANULNAK TŐLÜK
  4. FIGYELIK A KÖRÜLMÉNYEKET ÉS KORRIGÁLJÁK A BEÁLLÍTÁSOKAT
  5. NEM LAZÍTANAK VERSENY KÖZBEN

Nézzük meg ezeket a pontokat a gazda szemszögéből.

1. FOLYAMATOS FEJLESZTÉS

Ha a te gazdaságodban, ebben az évben minden ugyanazon a szinten maradt, mint tavaly, akkor veszélyben vagy. Nagy az esélye, hogy lemaradsz. Körülötted minden változik, és a siker érdekében ez megköveteli, hogy gondolkozz el, mit csinálsz most rosszul. Mert hiba mindig van, csak kérdés mikor veszed észre. Mennél hamarább, annál jobb és annál hamarább kijavíthatod. Tehát, ha te egy év alatt nem korrigáltál semmit (például, nem váltottál egy jobb receptre a tápoldatozásban, vagy jobb öntözésre, vagy nem javítottál a tápoldatozáson, savazáson stb.), akkor a jobbik esetben minden marad a régiben, vagy ami rosszabb, mégy majd lefele a lejtőn. Ideje komolyan venni a gazdaságod fejlesztését. Ne csak a gazdaságodban dolgozz, hanem a gazdaságod fejlesztésén is!

2. HIBAKERESÉS: MINDENT, AMIT LEHET, MÉRNEK, ELEMEZNEK, KIJAVÍTJÁK A HIBÁKAT ÉS GYORSAN!

Ez a pont kapcsolatban van az elsővel. Az orvos is először elvégezteti az analíziseket és csak azután állítja fel a diagnózist, majd kezdi el a gyógyítást. Fejlesztést nem tudod elvégezni hatékonyan, ha nincs meghatározva, mit is kellene legelsőnek megváltoztatni, mi fékezi most a te gazdaságodat. Ezt neveztük hibakeresésnek. A hibakeresés legelső lépése a mérések beiktatása. Amit nem mérünk, arról nem is tudunk! Ha nem mérjük a talaj pH értékét, akkor majd csak a növényünk fejlett állapotában megjelenő jelekből tudjuk meg, hogy mondjuk, bór hiánya van a paradicsomnak.

De ezt már elég későn tudjuk meg, amikor már a termésünk egy része tönkrement. És állunk a probléma előtt széttárt kezekkel, mi történt? Én bóroztam a talajomat, biztosan nem eléggé, viszek még be gyorsan bórt, és újabb kiadásokba kergetem magamat.

 

Az viszont eszembe sem jut, hogy növény azért nem tudta felszívni a talajból a bórt, mert a talajom pH értéke nem volt optimális (olvasd cikkünket itt: https://moderngazda.hu/egyeb/talaj-ph/ ). A talaj pH mérés kivitelezése nem kerül többe 15 ezer forintnál, de a károk nagyságrendekkel lehetnek nagyobbak.

Ezért azt ajánlom minden gazdának, maximálisan mérjen minden paramétert, amit mérni tud, és mindig bővítse, pontosítsa a mérések spektrumát, csak így javul a diagnózisa, amely alapján helyes döntéseket tud hozni.

3. FIGYELIK A KONKURENSEKET ÉS TANULNAK TŐLÜK

Nem attól kell tanulni, aki még csak most kezdi a gazdálkodás (viszont van igazság abban is, hogy egy kezdőnek is lehet nagyon jó tudása és módszerei), hanem olyan gazdaságok adataiból, amelyek már bizonyítottak, hogy sokkal jobbak, mint te. A tanulás nem szégyen, hanem elmulaszthatatlan. A hármas pont szövegéből, én a tanulásra koncentrálnék. A konkurensem úgysem mutatja meg a titkait, de már az eredménye ösztökél engemet arra, hogy én is megcsináljam. Ez motivál a tanulásra.

 

 

De azt elleshetem, miket csinál és hogyan a konkurens, főleg olyan dolgokat, amit én még nem csinálok. Ezután nyomozz te is az irodalomban utána, de legegyszerűbb a  neten. Üsd be a kulcsszavakat a GOOGLE keresőbe, keresd ki a leg értékesebb oldalakat, olvass el pár cikket és akár 2 óra múlva, már sokkal okosabban, nagyobb tudással állsz fel. Megnyílnak a titkok és te is elkezdesz változtatni a technológiádban. Az elsők is pont így csinálják! Ők is valakitől tanulnak! Tehát tanulásra fel!

 

4. FIGYELIK A KÖRÜLMÉNYEKET ÉS KORRIGÁLJÁK A BEÁLLÍTÁSOKAT

A FORMA-1-ben minden pálya más beállításokat igényel. Figyelni kell a levegő hőmérsékletét, a páratartalmat, a légnyomás változását, az esetleges esőzés következményeit.

 

A növénytermesztés is igényli a figyelmet a külső paraméterekre, a növény növekedési fázisára és igyekezni kell optimális szinten tartani az életfenntartó paramétereket: fény, víz, oxigén, szén-dioxid, tápanyagszint stb

 

 

Azt már természetesnek vesszük, hogy ezeket a paramétereket mérni, regisztrálni is kell, hogy korrigálhassuk a receptjeinket. Te figyelembe veszed a külső paraméterek hatását?

 

5. NEM LAZÍTANAK VERSENY KÖZBEN

A verseny vége a kockás zászlóval való leintéskor van, és addig mindig van esély javítani, előbbre kerülni.

A gazdának a versenye egy egész szezon, de vannak kis versenyek: palántanövelés, talaj előkészítés, palántakiültetés, kötözés stb. Ebben talán gazdák sincsenek lemaradva, mert a kedvenc dolgukkal foglalkoznak, szeretik és legjobb tudásuk szerint csinálják. De visszatérve az 1 és 2 pontokra, biztosan minden fázis munkafolyamatában is lehet valamit javítani, vagyis a hibákat ki kell iktatni.

 

Összefoglaló

Nem akarom ismételni a fentieket, mindenki elolvashatja még egyszer. Inkább azt szeretném itt megemlíteni, hogy az első időmérőn 2019-ben mindenkit megleptek a kiscsapatok, vagyis olyanok, akik tavaly eredményeikkel meg sem tudták közelíteni az első három csapatot. Most ezek a csapatok, majdnem beérték a nagyokat, ami azt jelenti, hogy önmaguk tavalyi állapotához képest óriásit fejlődtek. Pedig ezeknek a csapatoknak nincs is olyan pénzügyi forrásaik, mint az elsőknek, nincs mögöttük olyan csapat, autógyár stb., és mégis haladnak, és még hogy! Mi a titkuk? Minek tudnak ilyen jól teljesíteni?  Szerintem ezek a csapatok többet invesztáltak a tudásba, kreativitásba, eltökéltségbe, vagyis embereik motiváltságába, aminek az eléréséhez nem kell olyan nagy pénz, mint a legmodernebb eszközök beszerzéséhez. Ezek a csapatok hátul voltak, de előre szeretnének jutni és nagyon! Ők még nincsenek elkényelmesedve, mint a nagyok a luxusban, vagyis minden emberük abban látja a jövőjét, ha valami nagyot csinál. A kicsiknek is van előnyük! Ők gyorsabban tudnak változtatni az irányon, gyorsabban tudnak adaptálódni egy új helyzethez. Ha a te gazdaságod is a fejődés irányába fordul, akkor számodra is kinyílnak új lehetőségek.

Ne csak a gazdaságodban dolgozz, hanem a gazdaságod fejlesztésén is!