A talaj pH fontosságát nem nagyon  veszik komolyan a gazdálkodók. Elég nehéz meggyőzni őket, mert szemmel nem látható változásokat okoz a nem ideális pH. Pedig gyakran történik az, hogy nem volt jó a termés. Ilyenkor a magyarázat csak annyi – az időjárás nem volt jó. Pedig már láthatóvá is tehetjük a talajban végmenő folyamatokat, ha ellenőrizzük szisztematikus mérésekkel a talaj állapotát. Az alábbi cikkben a hortenzia példáján szeretném megmutatni, hogy irányítható a talaj pH beállítása, irányítható a növény minősége ( színváltozása ) és ezt a tapasztalatot  használhatják saját pH érzékeny növényeik termesztésénél.

 

Hortenzia : élő pH indikátor

Sokan termesztik kiskertekben a hortenziát. Érdekessége a hortenziának, hogy egyik évben még szép kék virágot produkál, de a másik évben már kifakult színű lett. Volt úgy hogy, az egyik udvarban kék volt, a másikban pár tíz méterrel távolabb  rózsaszín. Amióta a talaj pH értékét is el kezdték mérni a kertészkedők, kiderült, a hortenzia a talaj pH értékének a változásával változtatja  a színét.

Savanyú talajokban a hortenzia kék virágokat terem ( vannak azért kivételek, erről később lesz szó: https://www.facebook.com/balintgazda/posts/10152948169287057 ).

 

Ha a talaj lúgos, akkor a hortenzia színe közeledik a rózsaszínhez.

 

Tehát, akár az iskolai kísérletekben az indikátor papír változtatja a színét lúgban vagy savban , úgy változtatja a színét a hortenzia a talaj pH értékének változásával. De mi áll mindennek a változásnak a hátterében?

Mi változik a talajban a pH változásával ?

Az előző cikkünkben (https://moderngazda.hu/egyeb/talaj-ph/ ) már megmutattuk, hogy minden növénynek van optimális pH zónája amelyben  legjobban fejlődik . Arról is beszéltünk, hogy ez kapcsolatban van a tápanyagok felvételével. Érdekes módon a hortenziákat lehet termeszteni egészen széles pH zónában  pH=4,0 – től egészen pH =8,0 -ig.

Viszont,  ha a talaj pH értéke 4,0-5,0 között van, akkor lesz kék a hortenzia. Azt is sikerült kísérletekkel kimutatni, hogy  a kék szín intenzitása arányos a talajba bevitt alumínium sók koncentrációjával. Vagyis a kék színű pigmentek  akkor lesznek nagyobb mennyiségben a virág szirmaiban, ha egyszerre két faktor is  teljesül: a pH érték alacsonyabb mint pH = 5,0 és az alumínium koncentráció a talajban elég magas.

Az alábbi rajzon bemutatjuk a növények számára fontos elemek elérhetőségét a talajban a pH függvényében ( relatív skála). A savas talajban a fémionok oldható állapotba kerülnek, mozgékonyak lesznek és ennek köszönhetően a növény gyökérzete számára elérhetőek lesznek. Ez jellemző a vas, mangán, réz, cink és alumínium ionokra. Ez egy általános szabály és ezt figyelembe kell venni,  ha ezeknek az elemeknek a hiánya jelentkezik a növényeken.

Tehát, ha az a célunk, hogy növeljük az említett mikroelemek elérhetőségét, nem biztos hogy ezekből az elemekből be kell még  vinni a talajba, elegendő, ha csak a talaj pH értékét változtatjuk meg alacsonyabb értékre ( például, az öntözővíz savazásával).

Visszatérve a hortenziához, megmagyarázható miért egyik udvarban kék a hortenzia, a másikban rózsaszín. Ha a talajban van elegendő mennyiségben alumínium,  és mindamellett kevés a foszfát szint ( a foszfát leköti az alumíniumot nehezen oldódó alumínium foszfáttá ) akkor  savazással elérhetjük, hogy kék legyen a hortenziánk. Viszont, ha a savazás nem segít, akkor már plusz mennyiségű alumíniumot is kell bevinni a talajba, általában alumínium szulfát formájában.

Ha a célunk épp az, hogy a hortenzia szép rózsaszín virágokat produkáljon, a talaj pH értékét pH 6,0-7,0 közzé javasolt beállítani. Ezt megtehetjük  építkezési mész kivitelével a talajba, természetesen  talaj pH mérések mellett.

KÖVETKEZTETÉSEK

  1. A talaj pH kihat a termesztett növény minőségére. Még ha egy saláta, paprika, uborka vagy paradicsom nem is mutatja meg úgy mint a hortenzia, hogy milyen állapotban van, a növénytermesztő gazda a talaj pH mérésével és annak optimális értéken tartásával növelheti a munkája eredményét.
  2. A talaj pH egyszerűen mérhető. Több cikkben is foglalkoztunk már ezzel, nézd például itt https://moderngazda.hu/novenytermesztes/termesztes/ph-meres/talaj-ph-1/ .
  3. A talaj pH változtatható. A kivitt műtrágyák lehetnek olyanok amelyek csökkentik a pH értéket és lehetnek olyanok, amelyek növelik. Az öntözővíz legtöbb helyen eléggé lúgos ( pH 7,5-8,5 ). Az ilyen vizet savazni kell, hogy javítsa a talaj minőségét.

 

 

Dr. Kovács István,

www.moderngazda.hu,

hello@moderngazda.hu