TÁPOLDATOK KÉSZÍTÉSE ÉS AZ ALAPANYAGOK TULAJDONSÁGAI

A tápoldatok készítésére nagyon sokfajta műtrágyát lehet használni. A műtrágyákat fel kell oldani vízben és ez nem is olyan egyszerű feladat, mivel az oldhatóságuk változik a hőmérséklet változásával, figyelembe kell venni a kémiai tulajdonságaikat, hogy ne csapódjanak ki a rosszul oldhatódó sók a műtrágyák összekeverésekor. A műtrágyák feloldása közben vagy hő keletkezik és melegszik az oldat, vagy ellenkezőleg, hőt von el a folyamat és lehűl az oldat. Az alacsony hőmérséklet csökkentheti az oldhatóságot, így lassabban sikerül elkészíteni egy teljesen homogén tápoldatot. Vagyis figyelembe kell venni az oldás sebességét is, mert az idő drága.   Vannak még más fontos kémiai és fizikai tulajdonságai az oldott műtrágyáknak, mint pH érték vagy korrózió kiváltó hatás (ami tönkre teheti a fém részeket a tápoldatozó rendszerben), maximálisan feloldható mennyiség adott vízben. Az alábbiakban összefoglaljuk táblázatokban egyes műtrágyák fizikai és kémiai tulajdonságait, amelyek a gyakorlatban hasznosak lehetnek.

  1. Műtrágyák oldhatósága, oldatok pH értéke

Oldhatósága 20oC-n

kg só/100 liter vízre

Feloldásra szükséges időAz oldat pH értékeMegjegyzés
Ammónium-nitrát, NH4NO319520 perc5,6Az oldat lehűl. Korrodálja vasat és ötvözeteket.
Ammónium-szulfát, (NH4)2SO443154,5Korrodálja a puha acélokat
Monoammónium- foszfát, NH4H2PO437204,5Korrodálja az öntött vasat
Diammónium- foszfát, (NH4)2HPO460207,6Korrodálja az öntött vasat
Kálium-klorid,

 KCl

3457-9,0Korrodálja az ötvözeteket és puha acélokat
Kálium-szulfát,

 K2SO4

1158,5-9,5Korrodálja a puha acélokat
Monokálium-foszfát, KH2PO4235-6Nem korrozív
Kálium nitrát,

KNO3

32311Az oldat lehűl. Korrodálja a fémeket.
Kalcium-nitrát,

 Ca(NO3)2

1505-8
Magnézium-szulfát, MgSO4356

A fenti táblázat azt mutatja, hogy külön-külön milyen mennyiségű műtrágyát lehet feloldani a vízben, ha magas koncentrációjú törzsoldatot akarunk elkészíteni az adott anyagból. A legtöbb műtrágya nagyon jól oldódik a vízben, ami nem biztos, ha egymás után különböző műtrágyákat oldunk a tápoldatba. A tápoldat készítésénél ha csak a 100x hígításhoz kell a törzsoldat, akkor ezekből a felsorolt anyagokból szobahőmérsékleten probléma nélkül kivitelezhető a törzsoldat elkészítése.

2.Műtrágyák oldhatósága hőmérséklet változásával

Kilogramm/100 liter vízben

 

HőmérsékletK2SO4KNO3KH2PO4Ca(NO3)2NH4H2PO4
10 oC9,320,918,3134,729,5
20 oC11,131,622,515037,4
30 oC13,045,828,016946,4
40 oC14,863,933,519656,7
50 oC16,678,640,823368,6

A tápoldatok készítésénél általános szabály, hogy a hőmérséklet növekedésével az oldandó műtrágya fajlagos oldhatóság nő, de nem minden esetben ( vannak kivételek).

Nyáron a napon , az oldat a tartályban akár negyven-ötven fokra is melegedhet, tavasszal és őszön viszont reggelente tíz fok alá is eshet a hőmérséklet. Tömény oldatok esetében az oldhatóság csökkenése miatt, alacsony hőfokon kicsapódhatnak a sók az oldatból.

3. SAVAK a gazdaságban

 A tápoldatozással foglakozóknak szinte lehetetlen elkerül a savakkal történő pH beállítást. A tápoldatok készítésének nagyon fontos elemét teszik ki a savak.

Salétrom sav  HNO3

A legkedveltebb sav a kertészkedők között a salétromsav ( HNO3). Az alábbi táblázatban megtaláljuk a legfontosabb paramétereit a salétrom savnak

KépletHNO3
Moláris tömeg63 g/mol
Megjelenésszíntelen, enyhén sárgás, füstölgő folyadék
Sűrűség koncentráció fűggvényében1,3913 g/cm3 (65%)
1,4826 g/cm3 (90%)
1,5008 g/cm3 (98%)
Nitrogén tartalom65%-ban     14,4 % N

90%-ban      20,0 % N

Foszfor sav

KépletH3PO4
Moláris tömeg98 g/mol
Megjelenésfehér kristály vagy színtelen viszkózus folyadék (> 42 °C)
Sűrűség koncentráció fűggvényében1,746 g/cm3 (90%)

1,689 g/cm3 (85%)

1,579 g/cm3 (75%)

Foszfor tartalom85%-ban     61,6% P2O5

90%-ban      65,2 % P2O5

 

Kénsav

KépletH2SO4
Moláris tömeg98 g/mol
Megjelenéstiszta, színtelen, szagtalan, olajszerű viszkózus folyadék
Sűrűség koncentráció fűggvényében1,84 g/cm3 (98%)

1,727 g/cm3 (80%)

1,395 g/cm3 (50%)

Kén tartalom98%-ban      31,4 % S

 

FŐ A BIZTONSÁG!

A sav hígításánál, folyamatos keverés mellett

MINDIG A SAVAT KEVERJÜK A VÍZBE!

Ha vizet adagolunk a savhoz, a nagy hő termelés miatt a sav ránk fröccsenhet! Ez égési sebeket okozhat!
Savazást és savhígítás minden esetben védőszemüveggel, kesztyűvel, megfelelő védőruhában kell végezni!

Bővebben a savazás szabályairól a könyvünkben talál információt: http://www.gazdauzlet.hu/Penztermelo-novenytermesztes-kezikonyv-gazdaknak