Minden gazdának manapság van autója, nem is egy, és elég gyakran le is cseréli. Ha nem is jut a legmodernebbre, de akkor legalább egy „igen jó” használtra szükséges 2-3 millió forintot mindig „megtalálja” rá a gazdálkodó. Viszont ha megnézzük, milyen szinten végzi az öntözést és tápoldatozást a fóliasátrában – biztos nem a legmodernebb gépeket találjuk meg. Pedig éppen ezzel az öntözéssel, tápoldatozással keresi meg azt a pénzt, amit az autóra költ, és ezek közül az automata tápoldatozók közül, már a legmodernebb gépek kerülnek 2-3 millióba. Cikkünkben bemutatjuk a modern tápoldatozó/öntöző rendszerek előnyeit és mindazt, amit ezekkel a gépekkel a gazda profitálhat.

Mire vágyik a gazda?

Aki fóliasátorban termel növényeket, annak az öntözést és tápoldatozást is meg kell oldani, méghozzá ritmikusan, szisztematikusan. Ez egy fontos feladat, de nagyon felelősségteljes, odafigyelést és tudást igényel. A gazda arra vágyik, hogy ha egyszer beállította a rendszerét a megfelelő öntözésre, tápoldatozásra, azt ne kelljen állandóan nézegeti, állítgatni, figyelni. Ne kelljen ott lenni mellette. Az öntözés vagy tápoldatozás akkor is időben elinduljon, amikor ő épp esetleg az üzletben vásárol, és akkor érjen véget, amikor kell: vagy, ahogy beállította, vagy ha elég okos a rendszer, amikor a talajban a nedvességszint már megfelelő.

Mitől fél a gazda?

Ha rábízza valakire a tápoldatozást, akár úgy elronthatja, hogy tönkreteszi a növényeket és az egész munkája kukába megy.

Az ember saját magában sem bízik már eléggé, mert úgy is stresszes az élet, és ha valamit összekever és több savat ad, például, vagy nem úgy keveri ki a tápoldatot, akkor pedig megint baj lehet belőle.

A saját tudásában sem bízik, de nem tudja magát motiválni a tanulásra, a megfelelő tudás beszerzésére.

Mivel legtöbb esetben nincs kontroll mérés, nincs biztonsági kikapcsolás, ezért ez a félelem együtt él a gazdával az egész szezonban.

 

Mi történik, ha nem autót vesz a gazda, hanem egy teljesen új eszközt a gazdasága fejlesztésére?

Minden gazdaság fejlődése különböző képen alakul, de a fejlődéshez 3 dologra biztosan szükség van – tudásra, eszközökre és tapasztalatra.

 

Általában legkönnyebben az ember új tudásra tesz szert, például, elolvasott egy cikket vagy megnézett egy videót az automata tápoldatozókról. Ha érdekelni kezdi őt ez a téma, bővíti tudását és egy szinten eldönti, hogy megveszi az új eszközt (mondjuk az AGRIMIX automata tápoldatozó rendszert). Ekkor kiderül, hogy keveset tud a saját munkájáról.

Mivel az új eszköz újabb lehetőségeket nyit ki számára, bővíteni kell ebben az irányban a tudását, hogy maximális haszonnal használhassa. Például, ha ezideig nem nagyon figyelt arra, mennyire érzékenyek a növényei arra, milyen gyakran és mikor öntözi őket a nap folyamán (kézi vezérlés mellett csak a minimális opció jöhetett szóba, de a gép akár 10 percenként is képes váltani), akkor már ez is érdekelni kezdi a gazdát és utánajár, újabb tudást beszerezve. Tehát az eszköz beszerzése, motiválja a tanulásban, új tudás beszerzésében.

De kell majd a tapasztalat is, amihez viszont idő kell, vagyis a használatbavétel utáni pár hónap múlva, már kezdi érezni a lehetőségeinek a maximumát és a határait. Tehát az új eszköz, megváltoztatja a gazdát is valamilyen szinten. Olyan ez, mint amikor bicikliről átül egy kocsi kormányához. A kocsit is meg kell tanulni vezetni, de milyen lehetőségeket ad, hogyha van az embernek kocsija!

 

Mit vesz a gazda magának? – Időt, szabadidőt vásárol, mert kevesebb lesz a dolga

Ha gazda vesz magának egy AGRIMIX automata öntöző/tápoldatozó rendszert, szabadidőt vásárol magának! Figyelem! Megismétlem – IDŐT VÁSÁROL MAGÁNAK!

Napi szinten, ideje 1/3-át a gazdának a tápoldatozással és öntözéssel kapcsolódó tevékenységek foglalják el. Mert, ha minden nap be kell keverni a tartályba a tápoldatokat, precízen beállítani a pH és EC értékeket, majd nyitogatni és zárni a csapokat, ellenőrizni, mindenütt normálisan megy-e az oldat, ez nem kevés időt vesz el. Na és azért ehhez mérni is kell, kalibrálni a műszereket, hígítani az oldatokat, ha valami nem jó, keresni a hibát, kijavítani azt. Na és ezt napról napra, mint egy lánccal odakötve a fóliasátrához.

A tápoldatozóba be kell programozni előre az elkövetkező napokra, akár hetekre, hogy miből, mennyit, hova, hogyan, mikor, hányszor kell elvégezni stb., és a tápoldatozó nem panaszkodik, mint egy munkatárs, hanem szó nélkül elvégzi a munkáját napról-napra.

A tápoldatokat a rendszer törzsoldatokból készíti kivitel előtt. A gazdának csak előre el kell készíteni nagyobb tartályokba a törzsoldatokat, amelyekből vízzel hígítva lesz majd az adott recept alapján a megfelelő tápoldat.

 

Szervezettséget vezet be a gazdaságába, tudományosan megalapozott növénytermesztést kivitelez

A tápoldatozóba be kell programozni előre az elkövetkező napokra, akár hetekre, hogy

 • mikor kezdődik, és mikor végződik az öntözés az adott területen,
 • hányszor kell naponta öntözni;
 • az adott területre milyen recept szerint kell tápoldatozni (A+B+pH arányok);
 • milyen EC értéket és milyen pH értéket akar a gazda;
 • hány napig megy ugyanolyan recept, mikor, hogyan kell váltani, stb.

 

Mindez arra készteti a gazdát, hogy jól gondolja végig, hogyan is lesz jobb a növényeinek. Ez már magában jó dolog, ha leírja papíron a recepteket, a dózisokat, az időpontokat, mert olyan dolgok is kiderülnek, amelyeket a rutinból, sosem csinált volna meg.

A neten már viszonylag egyszerű megtalálnia növények tápanyagigényeit. Az alábbi rajzokon a paprika és paradicsom adatai láthatóak, a műtrágyagyártók javaslatai alapján.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tehát, ha valamit még nem tud, akkor utána kell néznie a szaktanácsadói javaslatoknak, vagy az irodalomnak és bővítve tudását meghatározni a tápanyagszinteket kiültetéskor, virágzáskor, termés érésekor, érés után.

Mit érez a gazda, ha már erre a szintre eljutott? – Büszkeséget, amit egy modern gazdaságot vezető ember érezhet

Amikor az ember magasabb szintre kerül, büszke lehet magára, mert a fejlődés sosem könnyű. Ez olyan, mint a sportolók, akik legyőzik saját magukat, a régi eredményeiket megjavítják. Ez a gazda győzelme a rutin, a kilátástalanság felett. Ez új impulzust visz az életébe. Az automata tápoldatozó kiváltja egy új munkás felvételének a szükségességét.

Egy automata tápoldatozó rendszerrel, bátran lehet növelni a megdolgozott terület méretét és ezáltal növelni termés mennyiségét és arányosan a bevételeket is- nem növelve az öntözésre és tápoldatozásra fordított időt.

Mit tud az AGRIMIX automata tápoldatozó?

 • Az AGRIMIX-L/K  tápoldatozó rendszer lehetővé teszi akár 6 különböző törzsoldat ( A, B,C, D, E, F)  , valamint egy savas oldat automatikus keverését megfelelő EC értékre  a pH-szabályozás biztosításával, és az így előállított tápoldat kiadagolását 24 szelepen keresztül ( de bővíthető akár 40 db-ig) .
 • Az EC  és a pH szondák védelme nagyon hatékony és hosszú ideig használhatóak gond nélkül.
 • 32 különböző tápoldat recept, és 32 öntözési program állítható be.
 • Minden recepthez programozható magas és alacsony EC és pH riasztási küszöbértékek.
 • A receptek között beiktatható a tisztavizes öblítés és ezután a program átkapcsolhat a következő receptre.
 • Egy öntözési program aktiválható napi 5 különböző alkalommal; programozható az aktiválások száma; ciklikusan változó szünetek közötti aktiválások egy fényszámláló (napenergia integrátor) függvényében. Vagyis a nyári időkben, amikor magasabb a fény intenzitás, magasabb a párolgás is és ennek figyelembevételével, a rendszer nem csak a beállított időtartalmakat veszi figyelembe, de korrigálja a növény igényei szerint a vízkivitelt.
 • Maximálisan 16 db nedvesség érzékelő csatlakoztathatók az AGRIMIX-LK – hoz, így akkor lehet kikapcsolni a rendszert, amikor az adott területen a nedvességtartalom a talajban elérte a beállított szintet.
 • Az AGRIMIX programozása egyszerű: a felhasználónak csak egy két soros kijelzőn kell végig menni a programban és beállítani a szükséges paramétereket.

 

ÖSSZEFOGLALÓ

A mai világban, elengedhetetlen a folyamatos modernizáció. A mezőgazdaság nem tartozik a leg innovatív üzletágakba, de már itt is meghatározó a gépek, műszerek, tudás szerepe. A kisgazdaságok fejlődési szintjének jelentős lépcsőfoka, a tápoldatozás automatizálása. Ha összehasonlítjuk a gazdaság állapotát a tápoldatozás automatizálásának előtti és tápoldatozás automatizálásának utáni állapotokkal, akkor kiderül, hogy ez olyan, mintha a gazda jelenlegi állapotát hasonlítaná egy 10 évvel, ezelőttivel. Kikerülhetetlennek tűnik az automatizálási folyamat:

 • dinamikusan nő a munkabér;
 • nincsenek munkások és egyre kevesebben akarnak majd a mezőgazdaságban dolgozni.

Nem az a kérdés, hogy kell-e a gazdának az automatizált rendszer, hanem az, hogy mikor vezeti be.

Sokan panaszkodnak, hogy nincs pénz a fejlesztésre, de ha egy gépkocsit kell még megvenni, akkor arra akad. Tehát ez igaziból a gazda döntésétől függ, beindítja-e a gazdasága növekedését, vagy nem. A tapasztalat azt mutatja, aki befektetett a tápoldatozó rendszerbe, az elindult egy felfelé ívelő pályán.

Kérdései vannak a témából?

Bátran írjon nekünk ( info@labornite.hu ) vagy hívjon minket (+36 20 5466451 ).