Előző cikkünkben a talaj EC mérésről és a talaj NPK mérésről volt szó, ahol Laci személyesen mutatta be a kapott eredményeket.

A mai részben a talajnedvesség mérése és megszervezése lesz a témánk, ezért újra ellátogatunk a Chili Hungária Manufaktúrához és Laci legnagyobb Örömére, újabb műszereket vittünk.

Ez számára újabb izgalmasabbnál izgalmasabb méréseket és eredményeket jelent 🙂 

Nézd meg a videót a folytatáshoz:

Talajnedvesség mérése és megszervezése

Talajnedvesség mérése

Mi is az a talajnedvesség?

A MEA definíciója szerint, a talajnedvesség (bármennyire is meglepő : ):

A talaj nedvességtartalma azt mondja meg, mennyi víz van a talajban – általában százalékban -, ami azt mutatja meg, hogy a talaj teljes mennyiségének hány százaléka a nedvesség.

A talajnedvesség mérése egy nagyon érdekes területe a növénytermesztésnek. A  mérés kulisszatitkairól már olvashattál ebben a cikkünkben.  Maga a mérés és az optimalizálás két dolog miatt tud nagyon sokat spórolni egy gazdálkodónak.

  • Egyrészről: Egy megfelelően beállított öntöző rendszerrel, minimalizálód az öntözéskor kivitt víz mennyiségét, ami akár !!20x vízcsökkenést jelenthet!!

  • Másrészről a túlzott Öntözéssel óriási károkat okozhatsz magadnak, hiszen minden felesleges öntözéssel lejjebb kerül a kivitt tápanyag a gyökérzónától, így a drága tápoldatot is elpazarlod.

A talajnedvesség NÉLKÜLÖZHETETLEN ELEME a növénytermesztés intenzívebbé tételének.  Sajnos a gazdák nagyobb része minden mérés nélkül, csak a saját tapasztalatában bízva végzi az öntözést, és ezzel lehet, hogy a profitja 20-30 %-át otthagyja a mezőn! Ezért megpróbáljuk felhívni a figyelmüket a nedvességtartalom mérésének a fontosságára és elég részletesen bemutatjuk talajnedvesség mérésének a technikáit. Leggyakrabban használt eszköze a tenziométer.

A növény a nap különböző szakában változó mennyiségű vizet használ fel a talajból, vagyis a víz mennyisége a talajban szintén változó.

Mi az a tenzióméter, és hogyan működik?


[/fusion_separator]

Erről egy külön cikkünk is foglalkozik, itt tudod elolvasni.

talajnedvesség mérése

Tulajdonképpen a talaj szívóerejét (tenzióját) méri. Azt az erőt, amivel a talaj a vizet visszatartja, s így azt az erőt (azt a vákuumot) is, amit a növény gyökereinek ki kell fejteniük, hogy a vizet a talajból felvegyék.

A tenziométer egy máztalan cserépcsúcsból (az alábbi képen az 1. pont), egy plexiből készült csőből (képen a 2. pont) és egy légmentesen csatlakoztatott manométerből (aképen -3. pont) áll.

A manométeren közvetlenül leolvasható a tenziométer belsejében történő nyomásváltozás.

A tenzióméteres egy viszonylag olcsó és pontos módszer arra, hogy szabályozzuk a kijuttatandó vízmennyiségek nagyságát és az öntözés gyakoriságát.

Megoldható vele két nagyon fontos feladat:

Mennyi vizet kell kijuttatni és mikor kell ki és bekapcsolni az öntözőrendszert, hogy a növényeink megkapják mindig a számukra optimális vízmennyiséget.

Már létezik olyan határérték kapcsolóval ellátott tenzióméter, ami alkalmas az öntözési rendszer ki /be kapcsolására a beállított határértékek elérésekor.

Lényegében egy olcsó automata öntözőrendszer építhető fel az ilyen tenziométerek segítségével. Ha saját tenzióméter beszerzését tervezed, mi ezt a típust ajánljuk.