Ennyi időbe telik elolvasni a cikket: 7 perc
Alszesz leválasztás
Egy pálinkafőző mester sokat mér. Elég szubjektív, egyéni mérőeszköze van, ez pedig az ízlelés.
Az ízlelés nagyon érzékeny “műszer”, de van néhány sajátossága, ami zavarhatja a pálinkafőzésben kevésbé járatosokat.Alapvetően minden embernek egyéni érzékenysége van az ízekre: van akinek már a Jalapeño paprika (~4-8000 SHU) is csípős, és van aki a több mint 2 000 000 SHU értékű Carolina Reapert is “elcsócsálja”.
Ez a pálinka készítésnél sincsen másnképp. Amire valaki azt mondaná, hogy ez rossz ízű, más azt felelheti, hogy ennek ilyen kesernyésnek kell lennie.
[/fusion_separator]
Ha több paramétert mérünk a pálinkafőzés során, akkor sokkal jobban tudjuk majd, mi is történik az üst belsejében az adott pillanatban. Ez kicsit olyan, mint amikor gyertyafénnyel megvilágított szobában, felkapcsolunk egy elektromos lámpát. Hirtelen mindent kontrasztosan látunk majd, és minden részletet megkülönböztetünk.
[/fusion_separator]
Milyen paramétereket mérjünk a pálinkafőzés során?
[/fusion_separator]Hőmérséklet és idő mérése.
[/fusion_separator]Az üst konstrukciójának a paraméterei határozzák meg a főzés kritikus pontjainak az idejét.
Minden üst esetében meg kell mérni:
milyen gyorsan lehet felfőzni az alszeszt a forráspontig;
lehet-e a főzés sebességét (vagyis hőmérséklet változás osztva időváltozással, ∆T/∆t), és a főzés idejét irányítani. ( vagyis lehet-e lassítani, vagy gyorsítani a főzést, ha szükséges);
milyen időpontnál és milyen hőfoknál indul meg az elő-párlat;
mikor indul a középpárlat;
mikor váltottunk utópárlatra.
Alszesz leválasztás folyamata
Ezek a mérések kibővítik az érzékszervi méréseket és segítik, felgyorsítják a rendszer megismerését, és megtanulását. A pálinkafőzés menetének optimalizálásával gyarapíthatjuk szakmai tapasztalatunk begyűjtését
A párlat alkoholtartalmának mérése
Kezdetben megmérjük az alszesz alkoholtartalmát. Itt jegyezném meg, az első főzéskor, még a cefrében nem tudjuk megmérni az alkohol fokot. Csak nagy hiba értékű eredményt kapnánk, mivel a cefrében még sok a nem alkoholos anyag, amelyek zavarják a mérést. Viszont az alszeszben már a fő komponens a szesz és az alkohol, ezért a mérési eredményünk is pontosabb.
KÖVETKEZTETÉSEK
Folytatása következik…