Talaj analízis : Nitrogén, Foszfor és Kálium tesztek szükségessége

A növények növekedéséhez legalább annyira létszükségletű a megfelelő mennyiségű Kálium, Nitrogén és Foszfor szint, mint az ásványok és vitaminok az emberi szervezet számára. Egy probléma van ezzel – mérni kellene a talajban lévő mennyiséget, mielőtt kivinnénk a műtrágyát a földre.

Mi a helyzet jelenleg a talajban?  Milyen elemből van elegendő, vagy melyikből van hiány? Éppen ezért adják meg a műtrágya gyártók az NPK arányt, hogy a gazda ki tudja választani, az ő földjéhez, az ő növényeihez milyen műtrágya kell. Csak ehhez meg is kellene mérni ezt az NPK arányt. A laborokban el  tudják végezni ezeket a méréseket , de csak néhány mintán (nagyobb mennyiségnél már megfizethetetlenül drága) és nem azonnal, amikor a gazdának kellene az adat. Ezen felül el is kell a juttatni a mintákat a laborba, majd várni az eredményre, ez még akkor is sok idő, ha gyorsan csinálják és házhoz küldik. A gazdák többsége nem kedveli a kémiát és nem gondolja, hogy már léteznek viszonylag egyszerű tesztek a nitrát, foszfor és kálium mérésére a talajban, amelyeket ő is el tud végezni gyorsan, olcsón és akkor, amikor kell neki az eredmény.

Talaj Analízis: Nitrogén, Foszfor és Kálium mérések elvégzése RAPITEST készlettel

A RAPITEST talaj talaj analízis készlet, amelyet egyszerű használni, mindamellett elég pontos eredményeket produkál. A tesztkészlet legfőbb része a 4 db speciálisan megtervezett (szabadalmaztatott)  szín-komparátor, minden paraméterre egy darab. Mindegyik komparátor más-más színű, hogy még véletlenül se tévesszük össze őket. A talaj analízishez szükséges reagensek szín kódolt kapszulákban vannak, amelyek színe megfelel a hozzá illő komparátoréval. A csomag tartalmaz 10-10 darab kapszulát (10 mérésre elegendő!) A 4 paraméter mindegyikéhez, és egy táblázatot, amelyben 450 különböző növény optimális talaj pH értékét tartalmazza. 

talaj analízis készlet - rapitest

  1. lépés: Minta előkészítése

Minta előkészítéséhez vegyen talajmintát 10-15 cm mélységről (a gyökerek szintjéről) lehetőleg több helyről az átfogóbb elemzés érdekében. Öntse ki a mintákat egy sima felületre, és szedje ki a köveket, növénymaradványokat, mészkődarabokat, és a talajtól idegen anyagokat. Ezután keverje jól össze az így kapott mintát. A méréshez 1:5 hígítást kell használni.

A hígítást elvégezhetjük hasonló módon, ahogy az le volt írva az EC mérésnél, csak vegyük figyelembe, hogy most nem 1:2 hígítást, hanem 1:5 kell kivitelezni. Keverje össze jól az így kapott mintát legalább egy percen keresztül. Majd hagyja állni a mintát, hogy leülepedjen (legalább fél órát álljon, de állhat többet is, fontos hogy 24 órán belül mérjük meg).

Egy jó agyagtalajnak sokkal több idő szükséges hogy leülepedjen, mint egy közönséges homokos talajnak. Az oldat tisztasága is fontos, mert a zavarodott minta pontatlan mérési eredményhez vezet.

2. lépés: Mérés

A méréshez válassza ki a három paraméter közül, hogy melyiket szeretné mérni. Vegye le a kiválasztott komparátorról a tetejét és vegye elő a színben hozzátartozó kapszulát. Bizonyosodjon meg róla hogy, a színskála a helyén van. Ne cserélgesse a színskálákat a tégelyek között. A pipetta segítségével töltse fel a tégely teljes tartalmát az előzetesen elkészített mintával a szaggatott vonalig.

Vegye elő a tégelyhez tartozó kapszulát és óvatosan töltse a tartalmát a komparátor kisebbik felébe (a két végénél fogja meg a kapszulát és óvatosan húzza szét a két felet). Helyezze vissza a komparátor tetejét és bizonyosodjon meg róla, hogy sehol sem fog szivárogni. Ezután rázza fel a tégelyt jó erősen. Hagyja állni legalább 10 percig.

3. lépés: Elemzés

Hasonlítsa össze a folyadék színét a színskálával. A jobban látható eredmény érdekében nappali fényben figyelje a skálát (nem egyenesen a napfényben). Jegyezze fel a kapott eredményt a későbbi összehasonlításhoz a mérési naplóba. Alább egy példa a talaj NPK tesztjének az eredményével.

A színskálából láthatjuk, hogy nitrát van a legalacsonyabb szinten, a foszforból többlet, a kálium pedig normál szintű. A készlethez adott táblázatokból megkapjuk a szükséges koncentráció értékeket.

Hogyan tovább?

A Következő fejezetben...

Tovább boncoljuk a talaj analízist és az NPK-t, és belemegyünk az értékek elemzésébe. Kattints a nagy piros gombra, és olvass tovább a talaj analízisről.

Tovább Tanulok!