EC térkép készítés: A precíziós gazdálkodás alapjai

Az utóbbi időkben egyre gyakrabban lehet hallani a Precíziós Gazdálkodásról, mint a legmodernebb, a XXI. századnak megfelelő mezőgazdasági termelési rendszerről. Ez a rendszer elég drága és csak nagygazdaságok számára érhető el teljes mértékben, kisebb gazdaságok csak egyes elemeit tudják alkalmazni. Ebben a könyvben nem is szeretnénk elemezni a Precíziós Gazdálkodás problémáit, viszont szeretnénk megmutatni, hogy egy gazdálkodó, aki viszonylag kis területen foglalkozik növénytermesztéssel, milyen effektíven alkalmazhatja a Precíziós Gazdálkodás elveit

 

Kezdjük azzal, hogy tisztázzuk milyen elveket alkalmaz a Precíziós Gazdálkodás:

  • Talaj tulajdonsági térkép elkészítése GPS koordinátákkal (tápanyag eloszlási térkép, nedvességtartalom eloszlási térkép, gyomtérkép, hozam térkép stb).

  • Precíziós tápanyagpótlás.

  • Precíziós öntözés.

  • Precíziós talajművelés.

Tehát a lényeg, maximális információ gyűjtése a területről, felrtérképezni a változások határait, megtervezni a tevékenységeket és lokálisan, hely specifikusan kezelni a talajt és a növényeket.

A Precíziós Gazdálkodás részét képezik a terület EC és pH térképezése.

A nagy területeken történő precíz talaj pH és sótartalom (EC) mérések traktorokra vagy más mozgó járművekre szerelhető mérőeszközökkel történik, folyamatos GPS koordináta ellenőrzéssel, adatok feldolgozásával és a talaj térképekkel összecsatolva a számítógépes programok segítségével (EC, pH) tulajdonság térkép formájában megjeleníthető. Az alábbi képeken egy EC és pH térkép látható, amelyeket mobil eszközökkel készítettek.

EC térkép és pH térkép

ec térkép + pH térkép

Ezután a mért eredményeket, vagyis a koncentrációs térképeket összeszokták vetni a modern kombájnok által mért terméshozam eloszlásával a területen. Ez lehetővé teszi kimutatni, a műtrágya hiány helyeit és precíziósan beprogramozni ősszel vagy tavasszal a műtrágyaszóró gépeket, hogy ahol alacsony a tápanyag szint, oda több műtrágya kerüljön.

A melegházakban, fóliasátrakban kevésbé jellemzőek a terület specifikus változások, de az egyenetlen talajminőség és öntözés eloszlás, csepegtető rendszer részeinek eldugulása szintén okozhat hasonló problémákat. A tápanyag egyenetlen elosztása szintén kiválthat egyes területeken termelékenység csökkenést. Egy hordozható EC mérővel, viszonylag egyszerűen megoldható a terület feltérképezése, mivel egy mérés ideje kevesebb, mint egy perc.

Az EC-térkép készítéséhez el kell dönteni, milyen távolságokon fogunk végezni EC méréseket és lemérni az egész területen az értékeket. Ha a terület rajzára felvisszük a pontok értékét, meglátjuk szórást. Kiderülhet, hogy vannak részek, amelyeken 15-20 % alacsonyabb vagy magasabb EC értékek vannak. Akkor már érdemes elgondolkodni e részek lokális kezeléséről.