Tápoldat EC Munkaterv elkészítése, receptek összeállítása

A mérési naplójában írja le az eltervezett technológia főbb pontjait. Jegyezze fel milyen receptek szerint fog tápoldatozni, minden növényfajtánál, (ha több fajtát termeszt) és minden területen, beírva hány nap vagy hét múlva tervezi a receptváltást és milyenre. Ugyna itt jegyezze fel, milyen műtrágyákat tervez alkalmazni, milyen keverési arányokat kell betartania. Legyen leírva, milyen tápoldat EC és pH értékeknek kell lennie a tápoldatban és a talajban. Tervezze meg az öntözés idejét, menetét (hányszor, milyen időre). Még ha a kivitelezésnél nem is sikerül pontosan a megtervezettek szerint haladni, de ha később visszanézi az adatokat, és mindent másként fog értékelni. Ez segít végiggondolnia előre a teendőket. Ellenőrzi, megvan-e minden anyag a munkához, mikor milyen tápokat kel beszerezni, mikor kell megrendelni.

A maximális termés elérése érdekében be kell tartani a javasolt optimális tápoldat EC értékeket a talajban is. Az alábbi táblázatban, példaként, a paradicsom, paprika és uborka optimális tápoldat EC értékeit találja meg, a növények különböző növekedési fázisaiban.

tápoldat ec értékek

Figyelem! A táblázatban megadott értékek nem tartalmazzák az öntözővíz EC értékét. Ha például, az kútvizünk, amelyikből készítjük a tápoldatot, EC értéke 0,8 mS/cm, a tápoldatunkat pedig 2,2 mS/cm értékre akarjuk beállítani, akkor a kész tápoldatnak 3,0 mS/cm értékűnek kell lennie. Ez nem vonatkozik a talaj EC értékére.

A vetőmag forgalmazók általában mellékelik a javasolt recepteket. Igyekezzen beszerezni maximálisan minden információt az adott növényfajtáról, a gyakorlati megfigyelésekről. Szerencsére mindig lesz kihez segítségért fordulnia, hiszen itt a Modern Gazda zártkörű klubjában erről is találni fog információkat.

De a legfontosabb és legdrágább eredményt önmaga gyűjtheti össze saját tapasztalatával. Ezért is nagyon fontos a maximális tervezés, receptek feljegyzése, a kivitelezéskor, oldatok készítésekor lemért vegyszerek mennyiségének a feljegyzése, mert ha valami probléma merülne fel, akkor meg tudja keresni a hibát. És csak az az ember hibázik, aki dolgozik is.

FONTOS TANÁCS – Vezesse a mérési naplóját rendszeresen

Minden mérési eredményt regisztráljon a mérési naplójában. Ha elkezdi írni a mérési adatit és a tevékenységeinek a menetét, megfogja látni, mennyivel precízebb lesz a munkavégzése. Ha rendszeresen végzi a munkát és minden fontos adatot feljegyez, akár egy év alatt is óriási adatbázist gyűjthet össze. És higgye el, a következő évben sokkal könnyebb lesz a tervezés.  

A mérési naplója elemzéséből, már látni fogja hónapokra, hetekre, napokra lebontva, mit, mikor kell csinálnia. Mivel fel vannak jegyezve az események is, az esetleges növénybetegségek megjelenése, hiánybetegségek stb., a következő évben már előre tudni fogja a betegségek megjelenésének a tüneteit, várható időszakát, és felkészülhet előre az esetleges megoldásokkal.

Ha szükséges, megváltoztathatja technológiában a tápanyag koncentrációkat, vagy a kiviteli intervallumokat, hogy ne ismétlődjenek meg a tavalyi problémái. Így csiszolódik, javul a növénytermesztési technológiája.

Hogy nézzen ki a mérési naplója?

Vásároljon egy vastag kockás füzetet. Sorszámozza az oldalakat, hogy könnyebb legyen visszakeresni az eredményeket.  Az alábbi táblázat szerint (vagy saját belátása szerint) ossza fel az oldal lapját. Minden eseményt és mérési eredményt jegyezzen.

Talaj-EC-mérési-napló

Talaj-EC-mérési-napló

Ha vezeti naplót, el kezd működni az Ön saját tudományos laborja! Igen, a tudomány is így működik, hogy mindent leírunk, mérünk és feljegyzzük, később elemezzük és publikáljuk (vegyész elektrokémikus doktorként, bőven volt tapasztalatom ilyenben. Higgy el, izgalmasabb, mint elsőre tűnik:).

Önnek nem a publikálás a cél, hanem a hibák kizárása, a technológia optimalizálása, a termelékenység növelése, és a termék minőségének a javítása. Ehhez pedig mindent fel kell írnia.  Az ember elfelejti a múlt problémáit és újra rá lép ugyanarra a gereblyére!

Ha eredményes akar lenni – KEZDJE EL VEZETNI A MÉRÉSI NAPLÓJÁT és ne ismételje meg a múlt hibáit!