Gondolom nem lesz újdonság egy gazda számára sem, ha azt állítom, hogy sok a hétköznapi teendő közepette, nincs idő a kedvenc elfoglaltságoknak hódolni, sőt néha még pihenni vagy a időt tölteni a családdal sem. A mindennapi rutin lehúz, a munka után fáradtan kerülsz haza, és már sincs energiád, hogy új dolgok után kutass, szakmai cikkeket olvass vagy a jövő tervezésével foglalkozz.

De miért is nincs időd ezekre?  Mert mindent egymagad kell hogy ellenőrizz és elvégezz. A precíz dolgokat nem tudod kiszervezni a segédmunkásoknak. mert egy hiba akár az egész szezon munkáját is tönkreteheti. Mi a kiút? Ki lehet törni a mókuskerékből?  A válaszunk egy határozott IGEN!

Minden cégvezető is hasonló problémával küzd. Mi is hasonló cipőben jártunk családi vállalkozásunkban. Alább megosztok veled néhány tanácsot, de a jövőben majd egy bővebb anyaggal jelentkezem majd, ha úgy gondolod, hogy  ez hasznos számodra!

Nagyon sokat tanultunk Surányi Ferenctől, aki házánk egyik legjobb cégfejlesztési tanácsadója.  A legfontosabb dolog amit te is megtanulhatsz általunk tőle, az az, hogy muszáj TERVEZNI, aminek az első lépése az, hogy meghatározod a saját céljaidat!

Click edit button to change this text.

 • A célokat le kell írni, mert ha nincsenek céljaid, akkor tervezni sem tudsz.
 • Ha nem tudsz tervezni, akkor csak alkalmazkodni fogsz az aktuális környezethez, és megpróbálod majd kihozni belőle a lehető legjobbat.

Click edit button to change this text.

Ha csak alkalmazkodni fogsz az aktuális helyzethez, akkor sosem leszel kiemelkedő. Ha a középszerű eredmények számodra elegendőek, azzal nincs semmi probléma, de ha a maximumot szeretnéd magadból kihozni, akkor tedd a következőket:

 • Tervezni kell, és tervszerűen kell építened a saját gazdaságod.
 • Gondolj úgy a gazdaságodra (vállalkozásodra)  mint a saját magad személyes céljait elérését segítő ESZKÖZRE!
 • Azért van ez a vállalkozásod, hogy elegendő pénzt keress vele céljaid eléréséhez, emellett elegendő szabadidőd ahhoz, hogy a személyes céljaid megvalósuljanak!
 • Ha valamelyik a fent említett célok közül (elég pénz vagy elég szabadidő) nem a megfelelő szinten van az életedben, akkor megegyezhetünk benne, hogy ideje VÁLTOZTATNOD RAJTA!

Click edit button to change this text.

A cél és az álom között a különbség, hogy a célnak van határideje és mérőszáma, ami alapján a egyértelműen eltudjuk dönteni, hogy elértük a célunkat vagy sem.

Click edit button to change this text.

Támogató kérdések a jó célkitűzéshez

 • Írd le, hogy pontosan hogy élsz, amikor már elérted a célod. Milyen házban, milyen autód van, mennyit dolgozol, hány alkalmazottad van, mennyi szabad időd van. Évente hányszor mész el nyaralni, milyen kiadásaid vannak, amik a célod elérését követően felmerülnek majd?
 • Készíts egy költségtervet!
 • Mekkora tőke kell az áhított életszínvonal eléréséhez?
 • Mekkora havi jövedelem szükséges ehhez az életszínvonalhoz?
 • Mennyit kell ehhez dolgoznod? Mi az a munka amit szívesen végeznél közben?

A fentiek tükrében kitudod majd számolni, hogy milyen összegű és esedékességű kiadásaid lesznek, illetve mekkora havi bevétel szükséges ahhoz, hogy ezt finanszírozni tudd. Ezt a nagy célt kell majd részcélokra bontanod, és átültetni a mindennapi tevékenységeidbe!

TIPP: Nyomtasd ki ezt a számítást, és tedd ki a munkahelyeden. Nézz rá minden nap, és így kezdj bele a teendőidbe. 

Ez a cikk ingyenes, de egy megosztással fizethetsz, ha van kedved jutalmazni a mély szakmai anyagokat.