A 2 legfontosabb műszer talaj és tápoldatok méréséhez

A legtöbbet használt mérőműszerek a kertészeti méréseknél, ez a pH mérő és EC – mérő, vagy más szóval, vezetőképesség mérő.

Miért fontos az EC érték ellenőrzése?

A növénytermesztés egyik legfontosabb feladata a 667megfelelő tápanyag szint folyamatos ellenőrzése a talajban. Ha nem ismerjük a talaj sótartalmát, nem tudjuk savas vagy lúgos-e, nagyon el lehet téveszteni a tápoldatozást, a növények növekedéséhez szükséges tápanyag utánpótlását. Az EC-mérést (EC – a vezetőképesség-mérés angol rövidítése) gyakran alkalmazzák talaj, tápoldatok, öntözővizek minőségének ellenőrzésére a kertészeti tevékenységek elengedhetetlen részeként.

Az EC- mérési egysége a mS/cm ( milliszimensz /cm ), vagy az ezerszer kisebb érték a µS/cm (mikroszimensz/cm). A mS/cm a kertészek gyakran csak EC egységként emlegetik. Sok vezetőképesség-mérő műszert gyártó már eleve EC egységben adja meg a mérés eredményét és csak a műszer leírásából derül ki, hogy ez megfelel a mS/cm-nek. Tehát emlékezzünk: 1 mS/cm = 1000 µS/cm. Mindig tisztázza, az ön műszere miliszimenszben vagy mikroszimenszben mér? A TDS mérési egysége a ppm, ami megfelel a mg/l koncentráció egységnek, vagy ppt, ami a g/l-nek felel meg. Egy mS/cm megközelítőleg 500-700 mg/l (vagy ppm ) sótartalomnak (TDS) felel meg. Azért ilyen pontatlan a meghatározás, mert a mérőműszert ismert sótartalmú oldattal kalibrálják, viszont a mért oldatban lehetnek más anyagok is.

Például, leggyakrabban használt kalibráló a NaCl (vagyis konyhasót) tartalmazó oldat. Ebben az esetben, 1 mS/cm vezetőképesség megfelel 500 mg/l (vagy 0,5g/l, vagy 500 ppm) sótartalomnak. Vagyis az ilyen oldattal kalibrált műszerrel pontos méréseket végezhetünk a konyhasó-tartalmú oldatokban.

A tápoldatokban viszont műtrágya alapanyagok vannak különböző ion összetételben (K+, NH4+, NO3, PO33-, SO42- stb.). Ezeknek az ionoknak a vezetőképességük különbözik a Na+ -ion és Cl-ion vezetőképességétől, ezért a szárazanyag-tartalom meghatározása a vezetőképesség alapján nem lehet pontos. Az így elért pontosság elegendő a mezőgazdasági mérésekhez. Legtöbb esetben, csak az EC értéket veszik alapul, ami megalapozott, mivel a növények is csak a mozgó ionokat hasznosítják.A forgalomba lévő kertészeti EC-mérők egy része méri a TDS értékeket is.

Ezenkívül fontos, hogy a műszer végezzen hőmérséklet mérést is és automatikus hőmérséklet kompenzációt (ATC). Ez azért fontos, mert a  tápoldatok vezetőképessége (EC értéke) minden fokkal  majdnem 2%-t változik, ami nagyon is nagy érték. Ha a kinti hőmérséklet 10 fokkal különbözik a mérések között ( példáúl reggeli mérés és déli mérés), akkor majdnem 20% különbségű EC értéket mérnénk kompenzáció nélkül, ugyanabban az oldatban.Ennek megfelelően vagy hígitani akarnánk az oldatunkat, vagy adni plusz műtrágyát! Tehát a hőmérséklet kompenzáció megvéd minket az ilyen hibától az EC-mérés során.

Jobb, ha a műszerrel adnak kalibráló oldatot is, mivel a precíz mérés feltétele a kalibrálás. Kalibrálni legalább hetente kell, de javasolt minden fontos és pontos mérés előtt kalibrálni, hogy ne okozzunk kárt magunknak egy hibás mérés miatt! A tápoldatok méréséhez és a talaj hígitásos módszerrel történő EC-méréséhez megfelelő egyszerű EC-mérők árai 10-16 ezer forint között mozognak. Az EC-mérő vásárlása előtt el kell dönteni, milyen feladatokat szeretnénk vele elvégezni. Az EC mérő minimális felbontása legalább 0.01mS/cm legyen. A nagy felbontású μS/cm-ban mérő műszerekre a tiszta vizek ellenőrzésénél van szűkség. Ahhoz, hogy mérni tudjunk vele magas sótartalmú oldatokat is hígítás előtt, szükséges, hogy a felső mérési határ elérje a 15-20 mS/cm (EC).

A cserélhető elektróda is jól jöhet, ha valaki gondol a jövőre. Egy csere olcsóbban kijön, mintha az egész készüléket kellene cserélni. A kombinált pH/EC mérők drágábbak és ha elromlik az elektróda pH része, akkor le kell cserélni az EC mérő résszel együtt. Így a csere még drágább, nem beszélve arról, hogy ha leesik és összetörik a műszer, akkor kidobhatjuk mind a kettőt, de ha van külön egy EC és külön pH mérő, akkor a csere is olcsóbb és egyszerre csak az egyik romolhat el.

Egy kattintással megrendelheti a minőségi EC-mérőket WEBÁRUHÁZUNKBAN!