A talaj pH- és EC-mérésére általában az 1:2 arányos higításos módszert szokták alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy 1 rész talajhoz 2 rész vízet adunk.  A hígitó víznek sómentesnek ( sótalanitott RO víz, vagy desztillált víz) kell lenni.Ez azért fontos, mert a víznek csak az oldószer szerepet kell játszani, és fel kell oldani a talajban lévő oldható sókat. A sómentesség még azt is jelenti a gyakorlatban, hogy a kertészeti EC-mérővel mért  vezetőképessége a víznek, nem nagyobb 0,05 mS/cm értéknél. Mivel egy jól táplált talajban 1,0-2,0 mS/cm értékek is vannak, tehát a víz által okozott EC változást nem kell számítani.

Ha csapvizet alkalmazunk, például, a hígitáshoz, akkor azt is figyelembe kell venni, mennnyi volt a csapvíz EC-értéke ( ez általában 0,50-0,80 mS/cm). Ez hozzáadódik a talaj EC értékéhez, de kihathat főleg a pH mérés pontosságára, emiatt jobb a sótalanitott víz használata.

new-piktochart_908_461c2f26302627c5b7e1026f14a55a42c6f7fc84

 Az egyik elfogadott módszer, amikor a talajt 1:2 arányban hígítják deionizált vízzel. A mérés előtt jól összekeverik, és 10-20 percig hagyják állni, hogy a talajból a sók kiadódjanak a vízbe. A gyakorlatban, ezt lehet gyorsítani. Ha egy zárt edényben van az 1:2 arányban a talaj és a víz, egyszerű rázással felgyorsíthatjuk a sók kioldását. Legalább 1 percig rázzuk a zárt edényt, ezután mérjük meg az EC-értéket. Ezután újból 1 percig rázzuk és újra mérjük meg. Ha már nem változik az EC-érték, akkor feljegyezzük az eredményt. Ugyan ebben az oldatban végezzük el a pH mérést is.

Van egyszerűbb megoldás? IGEN!

Click edit button to change this text.

medidor_ec_suelo_temperatura_hanna_hi_98331_3_1

AAAAAAAAAAAAA

A mérésnek a másik módja, ha olyan pH-mérőt veszünk, amely rendelkezik szúró pH-elektródával, amellyel a talajba beszúrva az elektróda végét, megmérhetjük a talaj pH értékét.Minden előnyük mellett ezeknek a talaj pH mérőknek van egy komoly gyenge pontjuk. Az üveg elektróda nagyon könnyen eltörhet a talajba való beszúráskor. Az üveg pH elektróda membránjának a vastagsága 100 mikron körül van és hiába az egyedi kónuszos kivitel, a gyakorlatban előbb-utóbb egy kis kavicshoz koccintva a talajban , eltörik.

pce-instruments-ph-meter-pce-ph20s-56383_690575

Egy ilyen talaj pH elektróda cseréje, már 20 ezer forint alatt nem lehetséges. Az elektróda törékenységét megoldja az ugynevezett ISFET pH elktródával mérő műszer. Az ISFET szilícium pH elektróda kizárja azokat a problémákat, amelyek az üveg-membrán pH elektróda törékenysége okoz.

letoltes-1

Az ilyen típusu pH mérőkben a pH szenzor szerepét egy ugynevezett ISFET szilicium tranzisztor játsza, amelyik nem olyan törékeny , mint az üveg pH elektróda. Gyenge pontja- az ára sokkal magasabb , mint az üveg elektródás pH mérőnek ( 400 ezer forint felett).Ezért is nem terjedt el annyira a mindenapi méréseknél.

[sform id=’1339′]

Ez a cikk ingyenes, de egy megosztással fizethetsz, ha van kedved jutalmazni a mély szakmai anyagokat.