Ha arra a kérdésre keresed a választ, hogyan kell tápoldatot készíteni, azt ebben a cikkünkben találod, most a minőségellenőrzésről lesz szó. Nem hiszem, hogy újat mondok ezzel egy gazdának, hogy a jó minőségű öntözővíz, egyik legfontosabb feltétele a növénytermesztésnek. De a víz  milyen paramétereire kell odafigyelni és milyen módszerekkel lehet ellenőrizni a víz minőségét?  Ez már egy érdekesebb kérdéskör.

2016-10-26_1049

Miért is olyan fontos  a víz minősége?

A rossz minőségű az öntözővíz nagyon sok  gondot okozhat, mert:

  • az öntözővíz kémiai összetétele határozza meg a növény gyökerei környékén kialakuló pH és sóösszetétel alakulását
  • egyes tápelem ionok kicsapódhatnak, ha nem megfelelő a víz pH értéke és összetétele, és ezáltal csökken a növényekhez eljutó táp mennyisége
  • a víz, növény szempontjából felesleges ionjai, csak növelik a talaj sóterhelését és felgyülemlenek benne az öntözés során
  • a növények számára méregként ható anyagokat is tartalmazhat az öntözővíz
  • egyes kémiai összetevői elősegítheti a csepegtető rendszer eldugulását
  • egyes fizikai összetevői az öntözővíznek ( lebegő anyagok) a csepegtető testek eldugulását okozhatják, ami a víz szétosztását egyenetlenné teheti
  • a víz hőmérséklete kihatással van a sók oldhatóságára, kicsapódására, a tápoldat koncentráció egyenlőtlenségére
  • felszíni vizek alkalmazása esetén problémát okozhat a biológiai elszennyeződés is.

A víz minőségének a mutatói

Nézzük sorba  víz legfontosabb paramétereit és a mérési lehetőségeket.

Sótartalom

Az öntözővizek eredetétől függően, különböző sótartalom  és kémiai összetétel várható. Az összes sótartalmat  a fajlagos elektromos vezetőképesség ( angolul Electrical Conductivity, innen az EC elnevezés) mért értékéből számítják ki, mivel az áramot a vízben lévő ionok vezetik ( a tiszta sótlan víz vezetőképessége elenyészően alacsony). Ma már nem jelent gondot egy egyszerű kézi EC-mérő beszerzése, amelynek a segítségével megmérhetjük az vizünk EC értékét.

A EC mértékegysége a mS/cm ( milli-szimensz/cm) vagy az ezerszer kisebb µS/cm ( mikro-szimensz/cm). A mS/cm a kertészek gyakran csak EC egységként emlegetik és néha még a műtrágyák zsákjain is csak úgy van feltüntetve, hogy ” hígítsa 1,5 EC értékig”.

1 mS/cm megközelítőleg 500-700 mg/l (vagy ppm ) sótartalomnak (TDS) felel meg. Azért ilyen pontatlan a meghatározás, mert a mérőműszert ismert sótartalmú oldattal kalibrálják, viszont a mért oldatban nem ismerjük az ion összetételt és lehetnek más ionok is azokon felül, mint a kalibráló oldatban voltak. 

Gyakorlati Példa

esetben, 1 mS/cm vezetőképesség megfelel 500 mg/l (vagy 0,5g/l, vagy 500 ppm) sótartalomnak. Vagyis az ilyen oldattal kalibrált műszerrel pontos méréseket végezhetünk a konyhasó-tartalmú oldatokban. Viszont az öntöző vizünkben vagy  tápoldatunkban különböző ionok vannak ( hasznosak K+ , NH4+ , NO3 , PO33-,  Ca2+  és ballaszt ionok is Na+ ,  Cl ). Ezeknek az ionoknak a vezetőképessége különbözik a tiszta Na+ -ion és Cl-ion vezetőképességétől, ezért a szárazanyag-tartalom meghatározása a vezetőképesség alapján nem lehet pontos. Viszont az így elért pontosság elegendő a mezőgazdasági mérésekhez.

Éppen a fentiekben leírtak miatt, legtöbb esetben csak az EC értéket veszik figyelembe, mivel a növények is csak a mozgó ionokat hasznosítják. Néha a sótartalmat, szárazanyag tartalomként említik, vagy az angol TDS (lefordítva magyarra: teljesen feloldott szárazanyag) rövidítést használják.

A vezetőképesség  mértékegységei a következőképpen kapcsolódnak egymáshoz: 

1 mS/cm = 1000 µS/cm= 1 EC 
1 g/l = 1000 mg/l = 1000 000 µg/l= 1000 ppm
1 EC megközelítőleg megfelel 0,5g/l szárazanyag tartalomnak (TDS)
1 mS/cm=1 EC megfelel TDS-ben 500 mg/l = 500 000 µg/l .
1 µS/cm megfelel TDS-ben 0,5 mg/l =0,5 ppm= 500 µg/l .

pH érték és a víz lúgossága

A kútvíz és más vizek is elég magas koncentrációban tartalmazhatnak hidrogén karbonát ionokat (HCO3 ). A magas hidrokarbonát tartalom ( karbonát keménység) miatt lesz magas pH értékű a víz (pH 7,5-8,0 ). Ez azt jelenti, hogy a savazni kell az öntözővizet ahhoz, hogy talaj és a növények szempontjából normális  pH határok közzé ( pH 6,5 -7,0 ) essen vissza a pH érték. Tehát a hidrogén karbonátot tartalmazó  víz lúgként viselkedik, vagyis képes lekötni a savakat. Ezért is beszélhetünk lúgosságról.

Az esővíz sótartalma alacsony ( általában az EC értéke  0,08 – 0,15 mS/cm), de a pH értéke akár alacsonyabb is lehet a semleges pH=7,0 értéktől. Ez azért van, mert a levegőben lévő kéndioxid és széndioxid beoldódik az esővízbe, megfelelő kénessavat és szénsavat alkotva ( savas esők). Ezért is fontos mérni az esővíz pH értékét is. Ha esővizet tárolunk figyelni kell az algásodásra. Az algásodás ellen a medencékhez is alkalmazott réztartalmú szereket szokták használni. Nem szabad használni horganyzott csatornarendszert, mert több cink kerülhet a vízbe és zavarhatja a tápanyagok felvételét.  A kútvíz és csapvíz pH értékei nem szokott változni, viszont az esővíz és a felszíni vizek pH-értéke és sótartalma változó, ezért mérni kell felhasználás előtt.

Ion-összetétel

Az öntözővízzel nem kevés sót viszünk ki a növények gyökérzetéhez és ezt figyelembe kell venni, amikor a tápanyagellátás beállítását végezzük. Arra is figyeljünk, hogy az öntözővizünk tartalmaz e a növény szempontjából hasznos és káros ionokat. Hasznos ionoknak tekintjük a tápelemként használt ( például  N-P-K) makro- és mikroelemek ionjait ( természetesen addig, amíg nincsenek túl magas koncentrációban, amikor már veszélyt jelenthetnek a növénynek). Az alábbi táblázat az öntözővíz átlagos összetételét  mutatja be egy átlagos tápoldathoz viszonyítva (Talaj nélküli zöldséghajtatás.  Szerkesztette Terbe István, Slezák Katalin, Mezőgazda Kiadó, 2008 )

ParaméterTápionokKísérő ionokEltömődést okozhatnakÁtlagos érték az öntözővízbenÁtlagos érték a tápoldatban
pH6,7 – 7,55,5 – 7,0
EC0,3 – 1,0 mS/cm2-6 mS/cm
NitrátX0- 10 mg/l200 – 350 mg/l
AmmóniumX0 – 2 mg/l5 – 15 mg/l
FoszfátX0 – 5 mg/l30 – 100 mg/l
KáliumX0 – 10 mg/l250 – 450 mg/l
KalciumX20 – 70 mg/l250 – 450 mg/l
MagnéziumX10 – 40 mg/l60 – 120 mg/l
NátriumX10 – 80 mg/l10 – 80 mg/l
KloridX5 – 50 mg/l10 – 30 mg/l
HidrokarbonátX150 – 450 mg/l70 – 200 mg/l
SzulfátX0 – 30 mg/l40 – 100 mg/l
VasXX0 – 30 mg/l40 – 100 mg/l
RézX0 – 0,1 mg/l0,1 – 0,4 mg/l
CinkX0 – 0,2 mg/l0,2 – 0,6 mg/l
MangánXX0 – 0,5 mg/l0,2 – 0,8 mg/l
BorátX0 – 0,2 mg/l0,2 – 0,5 mg/l

Ha a vizünk tartalmaz vasat és mangánt, az a növény szempontjából hasznos, viszont a magas vas és mangántartalmú vizek elősegítik  a szűrő és csepegtető rendszerek eltömődését ( vízben rosszul oldódó foszfát vagy vas hidroxid kicsapódás miatt). Ha a vízben a vas  koncentráció 1,5 mg/l feletti, akkor várható az eltömődések megjelenése. A gyakorlatban, ha egy víz 0,5 mg/l koncentrációnál magasabb vastartalmú, akkor hosszútávon már nem lesz használható a csepegtetéses öntözés. Ilyen vizeknél ajánlott a vas és mangántalanítás beiktatása.

Az öntözővíz paramétereinek a méréséről

A víz pH és EC értékének a mérése nem jelenthet gondot, mivel egy egyszerű pH és EC mérő , amelyekkel a tápoldatokat is mérhetjük, 25 ezer forint környéki áron már beszerezhető (Ha segítségre van szüksége a műszerek beszerzésében, írjon nekünk: info@moderngazda.hu). Egyes elemekre léteznek egyszerű tesztcsíkok,  kisméretű viszonylag olcsó fotométerek ( kb. 20 ezer forint/ elem ). Természetesen vannak komolyabb műszerek, amelyek beszerzése már százezres nagyságrendű  befektetést igényel, de ha pályázaton keresztül szeretné beszerezni az ilyen mérőeszközöket, vegye fel velünk a kapcsolatot.

2016-10-26_1501

Van a piacon egy WaterSafe 10 paraméteres kútvíz teszt, amelynek a segítségével elvégezheted otthoni körülmények között az alábbi vizsgálatok: BAKTÉRIUMOK ( E-coli és coliform csoport), ÓLOM , RÉZ, VAS, NITRÁTOK, NITRITEK, NÖVÉNYIRTÓ és ROVARIRTÓ SZEREK, KLÓR, pH, VÍZKEMÉNYSÉG. Viszont ha pontos értékeket szeretne és minden  ionról, akkor  vegye fel a kapcsolatot valamelyik vízmű laborjával vagy a NÉBIH laborjával és ott megrendelheti a vízminőség analízisét.

Ez a cikk ingyenes, de egy megosztással fizethetsz, ha van kedved jutalmazni a mély szakmai anyagokat.