Egy igaz történet a tápoldatozó “robotról”

Zöldség és virágtermesztőként ha sikeres szeretnél lenni, egyre nagyobb területeken és egyre több fajta növényt kell termesztened, hogy meglegyen a szükséges bevétel, és valljuk be ezt a rutin munkát is meglehet unni idővel. Minden nap ugyanabban az időben öntözni, tápoldatot keverni, utána újból nyitni a csapokat és most a tápoldatokat  kiadagolni a növényeknek. Közben figyelni, hogy elegendő víz jusson minden parcellára, megfelelő EC és pH értékű legyen a tápoldat. Ha több recept szerint kell bekeverni a tápoldatot és különböző növényeknek más-más összetételű oldat kell, borzasztóan nagy odafigyelést igényel,  hogy minden oldat jó helyre menjen ki. Milyen jó lenne egy robotnak átadni ezt a munkát! – álmodoznak sokan. Mennyivel több időm lenne más dolgokra! Sokan vannak hasonló helyzetben és a kiutat keresik. Íme egy rövid történet, megoldással.

Pál virágtermesztéssel foglalkozik már 20 éve családi vállalkozásában, most már 40×40 m területen. Ő is a fent leírtak szerint élte eddig az életét. Sokat dolgozik,  bevonva a család minden tagját. A családtagokon kívül van 2 állandó munkatársa, de szezonálisan kisegítő munkásokat is alkalmaz. Idáig csak ő és fia feleltek a tápoldatok készítéséért,  az EC és pH mérésekért, öntözés és tápoldatozás helyességéért, mert a hibák  (sajnos volt rá példa) komoly veszteségekhez vezettek. Ezért is nem bízta senkire, de emiatt nagyon kevés szabad ideje volt. Ha el akart utazni valahová pár napra, akkor egyeztetni kellett előre a fiával is. Mivel a nyáron elkészült az új fóliasátor, dilemma előtt ált: új intelligens, megbízható  munkatársat vegyen fel, vagy esetleg könnyítse meg a saját munkáját, befektetve egy automata öntöző és tápoldatozó rendszerbe.

Sokéves tapasztalat és tudás birtokában,  megálmodta és megtervezte a szerinte ideálisan működő rendszert és ennek a kivitelezéséhez keresett megfelelő felszerelést. Tanulmányozta a neten a lehetőségeket, árajánlatokat kért több beszállítótól, leírva követelményeit,  megterveztetve mindegyikkel a feladatsor megoldásának a kivitelezését.

Azt szerette volna elérni, hogy az automata öntöző és tápoldatozó tudja irányítani  mind a 11 db elektromos szelepet (és később még esetleg többet ), amelyeken keresztül a 11 parcellára kerül a táp és a víz. Napi  5 beavatkozást  tervezett, hogy egyenletesebben lehessen eloszlatni a tápot a növények között, különböző időtartamokkal (különböző a növények vegetációja a nap különböző szakaszaiban). Mivel most  aktuálisan csak 4 virágfajta nő a telepen, ezért csoportokba kell gyűjteni a hasonlókat és azokat egyszerre kellene táplálni. Meg kell oldani, hogy a különböző összetételű tápok ne keveredjenek össze a csőben, vagyis tiszta vizes elő és utómosást  kell beiktatni a ciklusok között. A rendszernek tudnia kell irányítani  a bejövő vízpumpa ki/be kapcsolását, ha szükséges és  más tárolóból adagolni a vizet vagy a visszafolyó tápoldatot ( újrafelhasználás beiktatási lehetőség).

Kiderült, hogy az ajánlattevők nagyobb része, csak részben tudta kivitelezni az elvárt feladatokat. Azután hogy figyelembe vette az árakat és a szállítási határidőt (szeptember 15.  már működnie kellet  a rendszernek) , kiderült hogy számára az AGRIMIX -L2-K/24 automata tápoldatozó és öntöző rendszer a megfelelő. Így ismerhettem meg én is személyesen Pált, mivel cégünk a LABORNITE Kft. forgalmazza az AGROMIX rendszereket és mi szállítottuk le számára ezt a gépet.

A tápoldatozó “robot”  – vagy az  intelligens  tápoldatozó   – AGRIMIX-L/K

  • Az AGRIMIX-L/K  tápoldatozó rendszer lehetővé teszi akár 6 különböző törzsoldat ( A, B,C, D, E, F)  , valamint egy savas oldat automatikus keverését megfelelő EC értékre  a pH-szabályozás biztosításával, és az így előállított tápoldat kiadagolását 24 szelepen keresztül ( de bővíthető akár 40 db-ig) .
  • Az EC  és a pH szondák védelme nagyon hatékony és hosszú ideig használhatóak gond nélkül.
  • 32 különböző tápoldat recept, és 32 öntözési program állítható be.
  • Minden recepthez programozható magas és alacsony EC és pH riasztási küszöbértékek.
  • Egy öntözési program aktiválható napi 5 különböző alkalommal; programozható az aktiválások száma; ciklikusan változó szünetek közötti aktiválások egy fényszámláló (napenergia integrátor) függvényében.
  • Maximálisan 16 db nedvesség érzékelő ( I-WET FDR érzékelők) csatlakoztathatók az AGRIMIX-LK – hoz.
A képen éppen Pál látható, aki a saját AGRIMIX vezérlő rendszerét állítja össze

A gyakorlatban kiderült, hogy az AGRIMIX  tud sok olyan dolgot, amire Pál nem is gondolt, így tovább fejleszthető a rendszer. Természetesen egy ilyen nagy tudású rendszer minden lehetőségének az optimális kihasználásához idő kell, de már most látszik, hogy új korszak kezdődött Pál gazdaságában.

Gyakran küldünk olyan ajánlatot, amit csak hírlevélfeliratkozóként érsz el (pl. 10%-os kedvezmény a termékeinkre, szolgáltatásainkra). Megéri feliratkozni, mert jár hozzá egy csekklista is.

*A lista megrendelésével egyben elfogadod, hogy a továbbiakban e-maileket fogadj a moderngazda.hu-tól.  Bármikor leiratkozhatsz egyetlen kattintással. Adataidat harmadik félnek nem adjuk ki.  Adatkezelőként a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH-61059/2012. számon tart nyilván minket.

Ez a cikk ingyenes, de egy megosztással fizethetsz, ha van kedved jutalmazni a mély szakmai anyagokat.