Ennyi időbe telik elolvasni a cikket: 7 perc

Szeptemberben lesz egy éve, hogy megalapítottuk a Modern Gazdát.

Nagyon sok érdekes tapasztalatot gyűjtöttünk ez alatt az idő alatt. Ezeket szeretném most megosztani veled, egy nyílt levél formájában.

(Előljáróban annyit szeretnék mondani Számodra, hogy ne vedd személyes támadásnak, vagy sértésnek azt, amit olvasni fogsz.  Ha máshogy látod, kérlek szólj hozzá a bejegyzéshez, mert minden vélemény számít, és mi sem vagyunk tévedhetetlenek.)

Kedves Növénytermesztő Barátom,

[/fusion_separator]

Ha nem ismernél, engedd meg, hogy néhány szóban bemutatkozzam.

Dr. Kovács István vagyok, vegyész elektrokémikus doktor.

Vegyész létemre jól ismerem a magyar mezőgazdaság problémáit, mert agrár családból származom. Azért hoztam létre ezt az oldalt a fiammal együtt, mert a mezőgazdaság sorsa számunkra érzelmi kérdés, és nem felejtettük el honnan jöttünk. A célunk az, hogy segítsük azt a szektort, ami talán a legkevesebb megbecsülést kapja, és ami talán a leginkább igényli a tudást. 

Nagyon dühít engem az, amit napjainkban tapasztalok. Elmondom pontosan mire gondolok, de elsőnek, felteszek neked egy kérdést, és kérlek gondolkodj el rajta egy pillanatig:

[/fusion_separator]

MIÉRT NEM HISZEL ÖNMAGADBAN? 

[/fusion_separator]

Mielőtt válaszolnál, vagy tagadnád amit írtam, hadd meséljek el egy igaz történetet.

Nem rég elvégeztünk egy egyszerű felmérést. Kiküldtünk olvasóinknak egyetlen egy kérdést:

[/fusion_separator]

Szerinted miben különbözik egy magyar növénytermesztő gazda egy amerikaitól vagy egy hollandtól? “

[/fusion_separator]

A válaszadók 80%-a  szerint kint  többgenerációs gazdák vannak, akik megfelelő eszközökkel vannak ellátva. Szakmai vagy állami támogatást kapnak, illetve megvan a termés eladásához szükséges piac.

[/fusion_separator]

A “maradék” 20% nem látott különbséget. Szerintük nem sokban különbözünk, hisz termelni mindenhol ugyanúgy kell, és ez mindenhol kihívás. Sőt van aki  kikérte magának, hogy  “mán pedig neki senki se mondja meg, hogyan kell termelni. Ő mán 30 éve ezt csinálja, úgy ahogy az apja tanította!” Szerintük a tudomány és az új eszközök használata csak a gazdagok kiváltsága, és hogy az egész “úri huncutság”.

[/fusion_separator]

Figyeled! A válaszadók többsége olyan problémákat említ, amire nincs semmilyen ráhatásuk! A kisebbik részük pedig annyira elvakultan tekint a világra, hogy inkább tagadja a bizonyított tényeket.

Minimális szinten találkoztam csak Önkritikával. Mindenki tökéletes, csak a környezet rossz. Ahogy olvastam a válaszokat, egyből beugrott az a kép, ami a 60-s évek tévéiben gyakran megjelent:


A hiba az Ön készülékében van. 

[/fusion_separator]

Gondolj bele.

Az adott országban lévő körülményekre nincs hatásod.

Nem tudod megváltoztatni a föld minőségét, a levegő összetételét, az eső mennyiségét, a támogatások mértékét vagy a felvevő piacot. Vannak országok, ahol jobbak a feltételek, de vannak sokkal rosszabb feltételek mellett is prosperáló mezőgazdasági országok.

Ide születtünk, itt élünk, és itt kell boldogulnunk. És ezzel nem azt mondom, hogy nincs igazság abban, amit mondtak a válaszadóink. Csak arra hívom fel a figyelmedet, hogy van 1 tényező, ami csak rajtad múlik.

[/fusion_separator]

Ez a tudás. Méghozzá a TE tudásod.

[/fusion_separator]

Mondhatod hogy az állam, a föld, a csapadék, a konkurensek vagy a vásárlók a hibásak. De ha jól körbenézel, mindig találni fogsz olyanokat akik előrébb járnak, ugyan azon feltételek mellett mint Te. 

[/fusion_separator]

Épp a tudás érhető el legkönnyebben!  Az internet, a  mobiltelefonok, a számítógépek korszakában élünk. Ingyen is hozzáférhetünk óriási tudásbázisokhoz. Egy könyv ára nevetségesen alacsony, ahhoz képest, amilyen megtérülést okoz a benne lévő tudás.  És ha Te nem veszed a fáradtságot, hogy a fejedbe fecskendezd a tudást, hidd el, senki nem fogja.

Warren Buffett, a világ egyik leggazdagabb embere, és van egy mondása amit nagyon szeretek.

“Az egyetlen befektetés ami mindig, minden körülmények között megtérül, az az, amit a saját magunk fejlődésére költünk.”

[/fusion_separator]
[/fusion_separator]

A kérdés adott: Továbbra is le akarunk maradni?
Csak panaszkodni tudunk, vagy megvan a bátorságunk az előre lépéshez?

[/fusion_separator]

Gondolj csak a pár évvel ezelőtti Spanyolországra. Hasonló helyzetben voltak mint mi most. Ha körülnézel, pár év alatt felzárkóztak a világ elitjéhez, a termékeik itt vannak a mi áruházaink polcain.

20 évvel ezelőtt még kinevettük a kínai termékeket. De a Kínaiaktól nem szégyen tanulni azt, hogyan kell eladni  világszerte akár a gyengébb minőségű termékeinket is. Pedig számukra sem könnyebb az idegen nyelv! Egy magyar gazda miért nem tudja eladni a termékeit legalább a szomszédos országokban? 

VÁLTOZÁS KELL!

 Lehet, hogy fájó amit mondok, de hidd el, jó szándékkal teszem.

vélemény

[/fusion_separator]

Nem csak a felmérésünkből látom ezeket, ez a közhangulat uralkodik az egész szektorban.

Hiába jönnek az EU-s állami pénzek, véleményem szerint a magyar mezőgazdaság legfőbb problémája nem a pénzhiány, hanem a TUDÁSHIÁNY, és ez az, amin változtatni fogunk. 

Elegem van a panaszkodásból. A lehetőségeink lehet hogy korlátozottak, de a tenni akarásunk nem.  A tudásunkat át tudjuk adni Neked, de a siker csakis rajtad áll vagy bukik.

[/fusion_separator]

Hogy változtatni tudj a helyzeteden, 3 dologra lesz szükséged:

TudásraEszközreTapasztalatra

Mi az első feladat?

[/fusion_separator]

Ha fel akarunk zárkózni  a nyugati gazdákhoz, először is ÚJ TUDÁS-ra van szükségünk. Meg kell tanulnunk az új módszereket, amelyeket ők használnak. Azok előnyeit, hátrányait és ez alapján mérlegelni, hogy mit érdemes adaptálni Magyarországon.

Az új tudás majd megmutatja, milyen új eszközöket kell beszereznünk. Ha megvannak az eszközök és a tudás azok alkalmazására, akkor ÚJ TAPASZTALATOKAT kell gyűjteni!  Csak az új tapasztalatok alapján fogjuk tudni meghatározni a következő lépéseket.

[/fusion_separator]

És a legfontosabb. Ez a tudás, és ezek a tapasztalatok lesznek a Te Igazi Örökséged. Mert ezt adhatod tovább a gyermekeidnek. 

Bebizonyítom Neked, hogy lehet egyszerűen, élvezettel és ami legfontosabb nagyon GYORSAN TANULNI. Ezért készítettünk el Számodra egy nagyon hasznos könyvet:  A Pénztermelő Növénytermesztést.

Ez a könyv a tudás alapú gazdálkodás alapjait írja le.

[/fusion_separator]

Célja, megtanítani Téged olyan egyszerű mérések mesteri kivitelezésére a gazdaságodban, amelyek alkalmazásával 

csökkentheted a kiadásaidat, növelheted a növényeid termelékenységét,és ami a legfontosabb A PROFITODAT is! Ez a könyv az első lépés számodra, ha fel szeretnél zárkózni az európai gazdák szintjéhez.

[/fusion_separator]
Megnézem a Könyvet!

Ha megvan a könyv, akkor a következő legfontosabb feladatod, hogy lépj be a zártkörű facebook csoportunkba.

Csatlakozz Te is!

Ha nem akarsz lemaradni a legfrissebb anyagainkról, és vágysz egy szakmai közösségre, ahol hozzád hasonló növénytermesztők vannak, akkor Lépj be te is ,a ModernGazda Zártkörű Facebook Csoportjába!

100%  ban INGYENES, 17458% ban HASZNOS

Csatlakozom a Csoporthoz!

Itt nincs olyan, hogy rossz kérdés. Folyamatosan segítünk mindenkinek, bármilyen kérdése is van. 

Ha velünk tartasz, akkor nagyon gyorsan fogsz haladni. Segítünk megtalálni a szükséges információkat abból a rengeteg cikkből, amit a ModernGazda Blogon megtalálsz. Használd ezt a tudást, hisz Neked készítíjük! 

[/fusion_separator]

” HISZEL TE ÖNMAGADBAN ?” Ezt a kérdést tettem fel Neked a legelején.

[/fusion_separator]

Ha igen, akkor ne tétovázz, legelőször is pótold a hiányos tudásodat. A könyvünket most megkaphatod  1 forintért, csak a kiszállítás árát kell kifizetned.

Fektess be a Saját jövődbe! Legyél Te is Modern Gazda!

Egyetértesz velünk? Ajánld a cikkünket másnak is! 1 Ajánlás= 1 Köszi a cikket! 🙂