Talaj pH.

A talaj pH értéke komolyan megváltoztathatja a növények fejlődését – ezt már szinte mindenki tudja. De milyen határok között változhat a talaj pH az én növényem esetében? Milyen veszteségeket okozhat, ha nem optimális a talaj pH értéke? Hogyan változtathatjuk meg a talajunk pH értékét, ha szükséges? Ezekre a kérdésekre , már nem mindenki tudja a helyes választ. Ez a téma most azért került fel, mert volt nálam egy gazda és szóba került a pH mérőjének a kalibrálása. Kiderült, nem ad nagy fontosságot a kalibrálásnak, mert annyi dolga van anélkül is. Szerintem, ha 0,5 pH hibával mérjük a talaj pH-t, akár 20% profitcsökkenést is generálhatunk magunknak. Hogyan? –  Na erről szól ez a cikk.

 

A növény és a pH

A talaj pH értéke sokak szerint a második legfontosabb faktor a növény szempontjából a nedvességtartalom után. Igen! És csak ezután jönnek a tápanyagok. Ha belegondolunk a talajban végbemenő folyamatokba, akkor meg is érthetjük. Hisz, ha már megnedvesítettük a talajt, akkor a vízben elkezdenek oldódni a talajban lévő sók ( értsd tápanyagok). Tehát a nedves talajban, már valahogyan táplálékot talál a növény gyökérzete. De ahhoz, hogy ezeket a tápanyagokat fel is tudja dolgozni, a talajból kioldódott sókkal telített oldat pH értékének optimálisnak kell lenni. A helyzet az, hogy a növények eléggé szelektívek a pH értékkel szemben. Minden növénynek meg van a saját optimális pH értéke, amelyben legjobban fejlődik. Az alábbi táblázatban összeszedtük a környezetünkben jellemzően termelt néhány növény optimális pH értékét. A táblázat adatait, a RAPITEST készlet használati leírásában megadott sok-sok adatból választottuk ki.

 

Ha egy kicsit elemezzük a táblázat adatait, akkor láthatjuk, hogy vannak növények amelyek széles pH skálán is jól érzik magukat, vagyis akár 2 pH egységnyi változás sem zavarja őket ( például, a paradicsom, gyömbér, karfiol és póréhagyma). Másokra a 1,5 pH skála jellemző, de egyesek nagyon is szűk pH sávban termeszthetőek intenzíven ( például, földi-eper, retek, saláta ).

Egyes növények a savasabb közegeket preferálják ( áfonya, szeder, köszméte, alma , burgonya), mások a pH 6,5 -7,5 között nőnek legjobban.  Tehát nem mindegy hogy milyen pH értékű talajban akarjuk növeszteni az adott növényünket. A talaj pH értékének a növény szempontjából a leg optimálisabbnak kell lenni.

A talaj pH értéke

A legtöbb gazda sajnos nem veszi komolyan a talaj pH értékének fontosságát. Általában azt a talajt számítják csak nagyon jó minőségűnek, amelyikben magas a tápanyagok szintje. Pedig ez még kevés! Lehet akár 10-szer is magasabb a tápanyag színt a talajban a növény számára szükséges szinthez viszonyítva, de ha a talaj pH értéke 100-szorosan csökkenti a felszívódás sebességét, mindez kevés. És mit tesz ilyenkor a gazda, még több kiadást generál magának, mert növeli a kivitt műtrágyák mennyiségét! Pedig egyszerű talaj pH méréssel megállapíthatta volna probléma okát. Ezen kívül, ha nem optimális a talaj pH értéke az adott növénynek, akkor nem csak rosszabbul nő a növény, de könnyebben szaporodnak a növényi betegségek, amik növelik a gazda kiadásait a permetszerekre.

A talaj pH értékének az optimálisra való beállítása alapja az intenzív gazdálkodásnak. Ennek több oka van. Már említettük fentebb, hogy a növény egyedi tulajdonságai már meghatározzák , milyennek is kéne lennie az optimális pH értéknek a talajban. De  a talajban fizikai, kémiai és biológiai folyamatok is mennek végbe és ezért a talaj pH értéke állandó változásban van. Ez viszont kihatással lehet egyes hasznos makro és mikroelemek elérhetőségére. Ez a talajkémia. Ha az adott elem kémiailag vagy fizikailag kötött állapotban van, akkor a növény nem tudja ezt az elemet felszívni. Vagyis , hiába van sok ebből az elemből a talajunkban, ha most a talaj pH értéke olyan, hogy az adott elem kötött állapotban van , a növény szempontjából most elérhetetlen. De elég megváltoztatni a talaj pH értékét és minden megváltozik!

Az alábbi rajzon összegezve vannak a  főbb tápanyag elemek elérhetőségének a lehetőségei a pH érték függvényében a talajban. Mint láthatjuk, ha a talaj pH értéke 6,0 és pH 7,2 között van, legjobban elérhetőek a makró és mikró elemek.

Viszont ha a pH érték csökken 0,5 pH értékkel (pH =5,5) akkor már csökken a nitrogén, kálium, kén , kalcium, magnézium elérhetősége. Ha tovább csökken a pH ez a hatás növekszik. Nagyon savas pH értékeknél ( pH=4,0) már a talajból kioldódó alumínium toxikus hatása is jelentkezhet  a növényeken. Az alacsony pH viszont elősegíti a mikroelemek felszívódását.

Ha a pH 0,5 pH értékkel magasabb mint a pH=7,2, akkor már csökken a foszfor elérhetősége és vele együtt a mikroelemek is kötődnek a talajban és kevésbé elérhetőek a növényeknek.

A talaj pH megváltoztatása

A gyakorlatban,  a talaj pH értéke nem mindig felel meg ideálisan a növényi elvárásoknak és a tápanyagok elérhetőségének optimális pH sávjának.  Ilyenkor meg lehet változtatni a talaj pH értékét.

Ha túl lúgos a talajunk az elvártakhoz viszonyítva,  akkor az öntözővíz savazásával  elérhetjük a talaj folyamatos savanyodását. Ezt nagyon javasolt folyamatos pH kontroll mellett végezni!

Javaslat: Ellenőrizzük a pH érték mélységbeli eloszlását. Ehhez vegyünk mintát felülről, majd 10-15 cm mélységből és 25-30 cm mélységből. így megfigyelhetjük majd időben, hogyan fog változni a pH a gyökérzónában.

Ha savas műtrágyákat alkalmazunk, azzal is elősegíthetjük a pH érték csökkenését a talajban.

Ha túl savas a talajunk és épp növelni szeretnénk, hogy optimális legyen, ezt megtehetjük meszezéssel. Na ezt is jó ha pH mérésekkel kontrolláljuk.

 

Talaj pH mérése

A fentiek szerint, nagyon is fontos a pH mérés a talajban. Szeretném felhívni olvasóim figyelmét, hogy ha már mérünk, akkor mérjünk pontosan, ne csapjuk be önmagunkat! A pontos talaj pH mérés feltétele, hogy a mérésre használandó pH mérőnk jól működjön, és be legyen kalibrálva puffer oldattal.

A talaj pH méréséről már a ” Pénztermelő Növénytermesztés” könyvünkben részletesen írtunk és pár cikket is publikáltunk a blogunkban ebben a témában. Most csak azt szeretném még egyszer megismételni, hogy:

MINDEN PONTOS MÉRÉS ELŐTT KALIBRÁLUNK!

De ha csak megmérjük a puffer oldatunk pH értékét, már látjuk, hogy pontos vagy épp hazudik a műszer! Ne hagyjuk becsapni magunkat és nyomjuk meg a kalibráló gombot , és már pontos is a műszerünk. Ez csak 1 perc, de nem lesz felesleges a mérésünk és a pontos pH beállításával kizárjuk a veszteségeket, ami növeli a profitunkat!

Dr. Kovács István,

www.moderngazda.hu,

hello@moderngazda.hu