Termés minőség : Miért fontos egy gazdának, hogy növelje termésének minőségét?

Általában, amikor egy gazdaság  eredményességét akarjuk nézni, csak a mennyiségi számokat nézzük  – mennyit termelt összesen a gazdaság az adott termékből az adott időszakban az adott területen, vagy hogy mennyi profitot tudott elérni gazdaság. Pedig sokszor szinte  minimális változtatásokkal, sokkal magasabb minőségű termést is előállíthatna a gazda. A piac, a modern életformák egyre jobban igénylik  és megfizetik  a minőségi termékeket. És ebben az irányban tud versenyezni egy kisgazdaság egy múlti céggel! Sőt egy kis gazdaság mobilabb, gyorsabban tud változtatni a termesztési technológián és hamarabb a piacra viheti az adott igényeknek megfelelő új terméket.

De hogyan bizonyítsa be a gazda, hogy az ő terméke sokkal jobb, mit másé? – MÉRÉSSEL!

Ebben a blog-cikkben szeretnénk bemutatni, milyen fontos  lehet ebben az esetben egy egyszerű mérés, mégpedig a refraktométerrel végzendő BRIX % mérés, vagyis az élelmiszeriparban használt “szárazanyag tartalom” mérése.

Mennyire gazdagok tápanyagokban az élelmiszereink?

Egy adott növényfajon belül a magasabb törésmutatójú ( értsd, refraktométerrel mért BRIX% értékű) terménynek magasabb a cukortartalma, magasabb az ásványi anyagtartalma, nagyobb a fehérjetartalma és nagyobb a fajsúlya vagy sűrűsége. Mindez a gyakorlatban

  • édesebb terményt is jelent ízre,
  • magasabb ásványianyag-tartalmat biztosít a termékben,
  • csökken a nitrát – és víztartalom a termékben,
  • ami viszont alacsonyabb fagyáspontot biztosít számára és jobb tárolási tulajdonságokat.

Tehát érdemes megmérnünk az termékeink, ételeink levének a  BRIX%-t egy refraktométerrel, és máris többet tudunk róla, összehasonlíthatjuk a piacon vagy üzletben vett termékeket a kertben, gazdaságban növesztettekkel.

Az USA-ban szabályos médiaháború folyik az iparilag előállított élelmiszerek és az ökológiai gazdaságokban, kertekben előállított ételeket előnyben részesítők között. Ha érdekli ez a probléma , nézzen körül például itt – http://highbrixgardens.com/ , http://nutritiondata.self.com/.

Mivel szerte a világon terjed az egészséges életmód, amelynek egyik alapeleme az egészséges ételek fogyasztása, nagyon fontos, hogy lehetőség legyen a fogyasztónak összehasonlítani különböző ételek paramétereit saját mérései alapján. Erre a célra legegyszerűbb eszköz a kézi refraktométer.

Termés minőség : Élelmiszer minőség ellenőrzés refraktométerrel

Alább egy példa, amelyik jól megmutatja, miért is fontos a refraktométerrel történő mérés a termés minőségének a meghatározására (http://www.highbrixgardens.com/nutrient-dense-foods.html ).

Összehasonlítottak két típusú zöldbabot, az egyiket az élelmiszer boltban vásárolták, a másikat a saját kertjéből vette a felhasználó és kivizsgáltatták élelmiszeripari laborban.

Az alábbi táblázatban láthatjuk a mért eredmények összehasonlítását. A táblázatból láthatjuk, hogy a kerti bab legalább 2 BRIX% egységgel magasabb értéket produkált  a boltihoz viszonyítva. Az ásványi anyag tartalom is nőtt és az íze is óriási különbséget mutatott.

Az alábbi grafikon a mikroelemek arányait mutatják a kerti ( barna ) és bolti ( lila) zöld babban.

 

A fenti eredmények illusztrálják, hogy a refraktométerrel mért BRIX% a zöldségekben és gyümölcsökben arányosak  a termék minőségét meghatározó szárazanyag tartalommal, ásványi anyagok mennyiségével, a fehérjék koncentrációjával. Tehát már egy refraktométeres BRIX % mérés is segít eldönteni, mennyire minőségi terméket vásárolunk vagy termesztünk.

A termés minősége nagyon fontos  a gazdák szemszögéből is, mert a termékük minősége egyenesen arányos a termék árával és a kitermelendő profittal.

A gazda változtathat a növények tápoldatinak az összetételén, a felhasznált talajok ásványi anyag tartalmán, kémiai összetételén, savasságán stb. Tehát ha olyan talajokon, olyan feltételek mellett termel a gazda, amelyek biztosítják a legjobb minőségű élelmiszert a vevőnek, akkor ebből profitálhat is. Természetesen csak akkor, ha felhasználja ezt  a lehetőséget, ha méri és  mérésekkel bizonyítja, elmagyarázza a vevőinek, miért is “biztosan ” az ő terméke jobb mint más termelőké.

Kézi refraktométer – mi is pontosan az a refraktométer?

 A refraktométerek segítségével mérhető a fény törésmutatója ( RI, vagy refractive index angolul)  különböző oldatokban. Ha vízben valamilyen anyagok fel vannak  oldva, akkor ennek az oldatnak a mért törésmutató értéke más mint a tiszta vízé, pontosabban növekszik az oldott anyagok koncentrációjának a növekedésével arányosan. A refraktométer minden vízben oldott anyagra reagál, csak különböző érzékenységgel.

A refraktométerek legtöbb esetben a BRIX% skálát használják. Ez a skála egyszerűbb mint a törésmutató skála ( RI skála) és egyszerű az ellenőrzése a mérés pontosságának, mivel cukor százaléknak felel meg.

1  BRIX%  megfelel olyan oldatban mért egységnek, amelyben  1 g cukor van feloldva  100 g oldatban. Tehát a BRIX érték , nem más mint a cukor skála tömeg százalékban kifejezve.

A műszerben van egy beépített prizma és egy matt tető.

A mérés folyamata a refraktométerrel nagyon egyszerű. Csak pár csepp gyümölcs, zöldség vagy más levet kell rácseppenteni a prizma felületére, a műanyag tetővel lezárni az oldatot, úgy hogy benedvesedjen a teljes felület, majd fény felé nézve leolvassuk a mérési eredményeket.

A leolvasást az optikai skálán végezzük, a kék és fehér határvonal összevetésével a skálán lévő értékekkel. Az alábbi ábrán a borászok és pálinkafőzők által kedvelt RHW-25ATC Brix refraktométer skálája látható  ( bővebben erről a refraktométerről olvashat itt: http://kezirefraktometer.hu/cefrebor )..

A baloldali skálán leolvashatjuk, hogy a mért BRIX% érték 20,2 %. Ebben a refraktométerben van egy potenciális alkohol skála, amelyik segítségével a must vagy cefre cukortartalmából meghatározhatjuk, hogy milyen alkoholtartalom várható a must vagy cefre érése után. De most számunkra csak a bal oldalsó skála érdekes.

Termés minőség : A refraktométerrel elvégzett mérések elemzése

Természetesen felmerül a kérdés, de ha meg is mérem a gyümölcs vagy zöldség levének a BRIX% értékét, honnan tudom meg, jó, vagy rossz ez az érték? Az alábbi táblázat segít ebben. Ez a táblázat az USA-ban mért értékeken alapul. Eredeti bővebb verziója letölthető  innen – http://www.highbrixgardens.com/brix-chart.html .

Termés minőség mérése gyümölcsökben és zöldségekben ( BRIX% értékek az összehasonlítása)

  Rossz Átlagos Kitűnő
Gyümölcsök
Alma 6 10 14 18
Körte 6 10 12 14
Őszibarack 6 10 14 18
Cseresznye 6 8 14 16
Szőlő 8 12 16 20
Sárgadinnye 8 12 14 16
Áfonya 8 12 14 18
Málna 6 8 12 14
Eper 6 8 12 14
Paradicsom 4 6 8 12
Dinnye 8 12 14 16
Zöldségek
Cékla 6 8 10 12
Paprika 4 6 8 12
Brokkoli 6 8 10 12
Káposzta 6 8 10 12
Sárgarépa 4 6 12 18
Karfiol 4 6 8 10
Kukorica ( édes) 6 10 18 24
Uborka 4 6 8 12
Borsó ( mezei) 4 6 10 12
Zöld bab 4 6 8 10
Kelkáposzta 8 10 12 16
Karalábé 6 8 10 12
Saláta 4 6 8 10
Hagyma 4 6 8 10
Petrezselyem 4 6 8 10
Burgonya 3 5 7 8
Édes burgonya 6 8 10 14

Összefoglaló

  1. Az egészséges életmódot követőknek nagy segítségére lehet egy kézi brix refraktométer, amely segít mérésekkel ellenőrizni élelmiszerünk minőségét. Erre a célra egy egyszerű, viszonylag olcsó univerzális brix refraktométer is megfelel, mint például az RHW-25BATC (http://kezirefraktometer.hu/cefrebor).
  2. A növénytermesztő gazdáknak ideje mérni termésük minőségét, tanulmányozni a minőségi élelmiszerek iránti igényeket és megfelelő talaj, tápoldat technológiával egyre jobb minőségi termékkel jelenni meg a piacon.

 

Dr. Kovács István,

www.moderngazda.hu,

hello@moderngazda.hu

Szólj hozzá. Érdekel a véleményed.

hosszászólás