Termés minőség : Miért fontos egy gazdának, hogy növelje termésének minőségét?

Általában, amikor egy gazdaság  eredményességét akarjuk nézni, csak a mennyiségi számokat nézzük  – mennyit termelt összesen a gazdaság az adott termékből az adott időszakban az adott területen, vagy hogy mennyi profitot tudott elérni gazdaság. Pedig sokszor szinte  minimális változtatásokkal, sokkal magasabb minőségű termést is előállíthatna a gazda. A piac, a modern életformák egyre jobban igénylik  és megfizetik  a minőségi termékeket. És ebben az irányban tud versenyezni egy kisgazdaság egy múlti céggel! Sőt egy kis gazdaság mobilabb, gyorsabban tud változtatni a termesztési technológián és hamarabb a piacra viheti az adott igényeknek megfelelő új terméket.

De hogyan bizonyítsa be a gazda, hogy az ő terméke sokkal jobb, mit másé? – MÉRÉSSEL!

Ebben a blog-cikkben szeretnénk bemutatni, milyen fontos  lehet ebben az esetben egy egyszerű mérés, mégpedig a refraktométerrel végzendő BRIX % mérés, vagyis az élelmiszeriparban használt “szárazanyag tartalom” mérése.

Mennyire gazdagok tápanyagokban az élelmiszereink?

Egy adott növényfajon belül a magasabb törésmutatójú ( értsd, refraktométerrel mért BRIX% értékű) terménynek magasabb a cukortartalma, magasabb az ásványi anyagtartalma, nagyobb a fehérjetartalma és nagyobb a fajsúlya vagy sűrűsége. Mindez a gyakorlatban

  • édesebb terményt is jelent ízre,
  • magasabb ásványianyag-tartalmat biztosít a termékben,
  • csökken a nitrát – és víztartalom a termékben,
  • ami viszont alacsonyabb fagyáspontot biztosít számára és jobb tárolási tulajdonságokat.

Tehát érdemes megmérnünk az termékeink, ételeink levének a  BRIX%-t egy refraktométerrel, és máris többet tudunk róla, összehasonlíthatjuk a piacon vagy üzletben vett termékeket a kertben, gazdaságban növesztettekkel.

Az USA-ban szabályos médiaháború folyik az iparilag előállított élelmiszerek és az ökológiai gazdaságokban, kertekben előállított ételeket előnyben részesítők között. Ha érdekli ez a probléma , nézzen körül például itt – http://highbrixgardens.com/ , http://nutritiondata.self.com/.

Mivel szerte a világon terjed az egészséges életmód, amelynek egyik alapeleme az egészséges ételek fogyasztása, nagyon fontos, hogy lehetőség legyen a fogyasztónak összehasonlítani különböző ételek paramétereit saját mérései alapján. Erre a célra legegyszerűbb eszköz a kézi refraktométer.

Termés minőség : Élelmiszer minőség ellenőrzés refraktométerrel

Alább egy példa, amelyik jól megmutatja, miért is fontos a refraktométerrel történő mérés a termés minőségének a meghatározására (http://www.highbrixgardens.com/nutrient-dense-foods.html ).

Összehasonlítottak két típusú zöldbabot, az egyiket az élelmiszer boltban vásárolták, a másikat a saját kertjéből vette a felhasználó és kivizsgáltatták élelmiszeripari laborban.

Az alábbi táblázatban láthatjuk a mért eredmények összehasonlítását. A táblázatból láthatjuk, hogy a kerti bab legalább 2 BRIX% egységgel magasabb értéket produkált  a boltihoz viszonyítva. Az ásványi anyag tartalom is nőtt és az íze is óriási különbséget mutatott.

Az alábbi grafikon a mikroelemek arányait mutatják a kerti ( barna ) és bolti ( lila) zöld babban.

 

A fenti eredmények illusztrálják, hogy a refraktométerrel mért BRIX% a zöldségekben és gyümölcsökben arányosak  a termék minőségét meghatározó szárazanyag tartalommal, ásványi anyagok mennyiségével, a fehérjék koncentrációjával. Tehát már egy refraktométeres BRIX % mérés is segít eldönteni, mennyire minőségi terméket vásárolunk vagy termesztünk.

A termés minősége nagyon fontos  a gazdák szemszögéből is, mert a termékük minősége egyenesen arányos a termék árával és a kitermelendő profittal.

A gazda változtathat a növények tápoldatinak az összetételén, a felhasznált talajok ásványi anyag tartalmán, kémiai összetételén, savasságán stb. Tehát ha olyan talajokon, olyan feltételek mellett termel a gazda, amelyek biztosítják a legjobb minőségű élelmiszert a vevőnek, akkor ebből profitálhat is. Természetesen csak akkor, ha felhasználja ezt  a lehetőséget, ha méri és  mérésekkel bizonyítja, elmagyarázza a vevőinek, miért is “biztosan ” az ő terméke jobb mint más termelőké.

Kézi refraktométer – mi is pontosan az a refraktométer?

 A refraktométerek segítségével mérhető a fény törésmutatója ( RI, vagy refractive index angolul)  különböző oldatokban. Ha vízben valamilyen anyagok fel vannak  oldva, akkor ennek az oldatnak a mért törésmutató értéke más mint a tiszta vízé, pontosabban növekszik az oldott anyagok koncentrációjának a növekedésével arányosan. A refraktométer minden vízben oldott anyagra reagál, csak különböző érzékenységgel.

A refraktométerek legtöbb esetben a BRIX% skálát használják. Ez a skála egyszerűbb mint a törésmutató skála ( RI skála) és egyszerű az ellenőrzése a mérés pontosságának, mivel cukor százaléknak felel meg.

1  BRIX%  megfelel olyan oldatban mért egységnek, amelyben  1 g cukor van feloldva  100 g oldatban. Tehát a BRIX érték , nem más mint a cukor skála tömeg százalékban kifejezve.

A műszerben van egy beépített prizma és egy matt tető.

A mérés folyamata a refraktométerrel nagyon egyszerű. Csak pár csepp gyümölcs, zöldség vagy más levet kell rácseppenteni a prizma felületére, a műanyag tetővel lezárni az oldatot, úgy hogy benedvesedjen a teljes felület, majd fény felé nézve leolvassuk a mérési eredményeket.

A leolvasást az optikai skálán végezzük, a kék és fehér határvonal összevetésével a skálán lévő értékekkel. Az alábbi ábrán a borászok és pálinkafőzők által kedvelt RHW-25ATC Brix refraktométer skálája látható  ( bővebben erről a refraktométerről olvashat itt: http://kezirefraktometer.hu/cefrebor )..

A baloldali skálán leolvashatjuk, hogy a mért BRIX% érték 20,2 %. Ebben a refraktométerben van egy potenciális alkohol skála, amelyik segítségével a must vagy cefre cukortartalmából meghatározhatjuk, hogy milyen alkoholtartalom várható a must vagy cefre érése után. De most számunkra csak a bal oldalsó skála érdekes.

Termés minőség : A refraktométerrel elvégzett mérések elemzése

Természetesen felmerül a kérdés, de ha meg is mérem a gyümölcs vagy zöldség levének a BRIX% értékét, honnan tudom meg, jó, vagy rossz ez az érték? Az alábbi táblázat segít ebben. Ez a táblázat az USA-ban mért értékeken alapul. Eredeti bővebb verziója letölthető  innen – http://www.highbrixgardens.com/brix-chart.html .

Termés minőség mérése gyümölcsökben és zöldségekben ( BRIX% értékek az összehasonlítása)

 RosszÁtlagosKitűnő
Gyümölcsök
Alma6101418
Körte6101214
Őszibarack6101418
Cseresznye681416
Szőlő8121620
Sárgadinnye8121416
Áfonya8121418
Málna681214
Eper681214
Paradicsom46812
Dinnye8121416
Zöldségek
Cékla681012
Paprika46812
Brokkoli681012
Káposzta681012
Sárgarépa461218
Karfiol46810
Kukorica ( édes)6101824
Uborka46812
Borsó ( mezei)461012
Zöld bab46810
Kelkáposzta8101216
Karalábé681012
Saláta46810
Hagyma46810
Petrezselyem46810
Burgonya3578
Édes burgonya681014

Összefoglaló

  1. Az egészséges életmódot követőknek nagy segítségére lehet egy kézi brix refraktométer, amely segít mérésekkel ellenőrizni élelmiszerünk minőségét. Erre a célra egy egyszerű, viszonylag olcsó univerzális brix refraktométer is megfelel, mint például az RHW-25BATC (http://kezirefraktometer.hu/cefrebor).
  2. A növénytermesztő gazdáknak ideje mérni termésük minőségét, tanulmányozni a minőségi élelmiszerek iránti igényeket és megfelelő talaj, tápoldat technológiával egyre jobb minőségi termékkel jelenni meg a piacon.

 

Dr. Kovács István,

www.moderngazda.hu,

hello@moderngazda.hu