Termés minőség : Miért fontos egy gazdának, hogy növelje termésének minőségét?
Általában, amikor egy gazdaság eredményességét akarjuk nézni, csak a mennyiségi számokat nézzük – mennyit termelt összesen a gazdaság az adott termékből az adott időszakban az adott területen, vagy hogy mennyi profitot tudott elérni gazdaság. Pedig sokszor szinte minimális változtatásokkal, sokkal magasabb minőségű termést is előállíthatna a gazda. A piac, a modern életformák egyre jobban igénylik és megfizetik a minőségi termékeket. És ebben az irányban tud versenyezni egy kisgazdaság egy múlti céggel! Sőt egy kis gazdaság mobilabb, gyorsabban tud változtatni a termesztési technológián és hamarabb a piacra viheti az adott igényeknek megfelelő új terméket.
De hogyan bizonyítsa be a gazda, hogy az ő terméke sokkal jobb, mit másé? – MÉRÉSSEL!
Ebben a blog-cikkben szeretnénk bemutatni, milyen fontos lehet ebben az esetben egy egyszerű mérés, mégpedig a refraktométerrel végzendő BRIX % mérés, vagyis az élelmiszeriparban használt “szárazanyag tartalom” mérése.
Mennyire gazdagok tápanyagokban az élelmiszereink?
Egy adott növényfajon belül a magasabb törésmutatójú ( értsd, refraktométerrel mért BRIX% értékű) terménynek magasabb a cukortartalma, magasabb az ásványi anyagtartalma, nagyobb a fehérjetartalma és nagyobb a fajsúlya vagy sűrűsége. Mindez a gyakorlatban
- édesebb terményt is jelent ízre,
- magasabb ásványianyag-tartalmat biztosít a termékben,
- csökken a nitrát – és víztartalom a termékben,
- ami viszont alacsonyabb fagyáspontot biztosít számára és jobb tárolási tulajdonságokat.
Tehát érdemes megmérnünk az termékeink, ételeink levének a BRIX%-t egy refraktométerrel, és máris többet tudunk róla, összehasonlíthatjuk a piacon vagy üzletben vett termékeket a kertben, gazdaságban növesztettekkel.
Az USA-ban szabályos médiaháború folyik az iparilag előállított élelmiszerek és az ökológiai gazdaságokban, kertekben előállított ételeket előnyben részesítők között. Ha érdekli ez a probléma , nézzen körül például itt – http://highbrixgardens.com/ , http://nutritiondata.self.com/.
Mivel szerte a világon terjed az egészséges életmód, amelynek egyik alapeleme az egészséges ételek fogyasztása, nagyon fontos, hogy lehetőség legyen a fogyasztónak összehasonlítani különböző ételek paramétereit saját mérései alapján. Erre a célra legegyszerűbb eszköz a kézi refraktométer.
Termés minőség : Élelmiszer minőség ellenőrzés refraktométerrel
Alább egy példa, amelyik jól megmutatja, miért is fontos a refraktométerrel történő mérés a termés minőségének a meghatározására (http://www.highbrixgardens.com/nutrient-dense-foods.html ).
Összehasonlítottak két típusú zöldbabot, az egyiket az élelmiszer boltban vásárolták, a másikat a saját kertjéből vette a felhasználó és kivizsgáltatták élelmiszeripari laborban.
Az alábbi táblázatban láthatjuk a mért eredmények összehasonlítását. A táblázatból láthatjuk, hogy a kerti bab legalább 2 BRIX% egységgel magasabb értéket produkált a boltihoz viszonyítva. Az ásványi anyag tartalom is nőtt és az íze is óriási különbséget mutatott.
Az alábbi grafikon a mikroelemek arányait mutatják a kerti ( barna ) és bolti ( lila) zöld babban.
A fenti eredmények illusztrálják, hogy a refraktométerrel mért BRIX% a zöldségekben és gyümölcsökben arányosak a termék minőségét meghatározó szárazanyag tartalommal, ásványi anyagok mennyiségével, a fehérjék koncentrációjával. Tehát már egy refraktométeres BRIX % mérés is segít eldönteni, mennyire minőségi terméket vásárolunk vagy termesztünk.
A termés minősége nagyon fontos a gazdák szemszögéből is, mert a termékük minősége egyenesen arányos a termék árával és a kitermelendő profittal.
A gazda változtathat a növények tápoldatinak az összetételén, a felhasznált talajok ásványi anyag tartalmán, kémiai összetételén, savasságán stb. Tehát ha olyan talajokon, olyan feltételek mellett termel a gazda, amelyek biztosítják a legjobb minőségű élelmiszert a vevőnek, akkor ebből profitálhat is. Természetesen csak akkor, ha felhasználja ezt a lehetőséget, ha méri és mérésekkel bizonyítja, elmagyarázza a vevőinek, miért is “biztosan ” az ő terméke jobb mint más termelőké.
Kézi refraktométer – mi is pontosan az a refraktométer?
A refraktométerek segítségével mérhető a fény törésmutatója ( RI, vagy refractive index angolul) különböző oldatokban. Ha vízben valamilyen anyagok fel vannak oldva, akkor ennek az oldatnak a mért törésmutató értéke más mint a tiszta vízé, pontosabban növekszik az oldott anyagok koncentrációjának a növekedésével arányosan. A refraktométer minden vízben oldott anyagra reagál, csak különböző érzékenységgel.
A refraktométerek legtöbb esetben a BRIX% skálát használják. Ez a skála egyszerűbb mint a törésmutató skála ( RI skála) és egyszerű az ellenőrzése a mérés pontosságának, mivel cukor százaléknak felel meg.
1 BRIX% megfelel olyan oldatban mért egységnek, amelyben 1 g cukor van feloldva 100 g oldatban. Tehát a BRIX érték , nem más mint a cukor skála tömeg százalékban kifejezve.
A műszerben van egy beépített prizma és egy matt tető.
A mérés folyamata a refraktométerrel nagyon egyszerű. Csak pár csepp gyümölcs, zöldség vagy más levet kell rácseppenteni a prizma felületére, a műanyag tetővel lezárni az oldatot, úgy hogy benedvesedjen a teljes felület, majd fény felé nézve leolvassuk a mérési eredményeket.
A leolvasást az optikai skálán végezzük, a kék és fehér határvonal összevetésével a skálán lévő értékekkel. Az alábbi ábrán a borászok és pálinkafőzők által kedvelt RHW-25ATC Brix refraktométer skálája látható ( bővebben erről a refraktométerről olvashat itt: http://kezirefraktometer.hu/cefrebor )..
A baloldali skálán leolvashatjuk, hogy a mért BRIX% érték 20,2 %. Ebben a refraktométerben van egy potenciális alkohol skála, amelyik segítségével a must vagy cefre cukortartalmából meghatározhatjuk, hogy milyen alkoholtartalom várható a must vagy cefre érése után. De most számunkra csak a bal oldalsó skála érdekes.
Termés minőség : A refraktométerrel elvégzett mérések elemzése
Természetesen felmerül a kérdés, de ha meg is mérem a gyümölcs vagy zöldség levének a BRIX% értékét, honnan tudom meg, jó, vagy rossz ez az érték? Az alábbi táblázat segít ebben. Ez a táblázat az USA-ban mért értékeken alapul. Eredeti bővebb verziója letölthető innen – http://www.highbrixgardens.com/brix-chart.html .
Termés minőség mérése gyümölcsökben és zöldségekben ( BRIX% értékek az összehasonlítása)
Rossz | Átlagos | Jó | Kitűnő | |
Gyümölcsök | ||||
Alma | 6 | 10 | 14 | 18 |
Körte | 6 | 10 | 12 | 14 |
Őszibarack | 6 | 10 | 14 | 18 |
Cseresznye | 6 | 8 | 14 | 16 |
Szőlő | 8 | 12 | 16 | 20 |
Sárgadinnye | 8 | 12 | 14 | 16 |
Áfonya | 8 | 12 | 14 | 18 |
Málna | 6 | 8 | 12 | 14 |
Eper | 6 | 8 | 12 | 14 |
Paradicsom | 4 | 6 | 8 | 12 |
Dinnye | 8 | 12 | 14 | 16 |
Zöldségek | ||||
Cékla | 6 | 8 | 10 | 12 |
Paprika | 4 | 6 | 8 | 12 |
Brokkoli | 6 | 8 | 10 | 12 |
Káposzta | 6 | 8 | 10 | 12 |
Sárgarépa | 4 | 6 | 12 | 18 |
Karfiol | 4 | 6 | 8 | 10 |
Kukorica ( édes) | 6 | 10 | 18 | 24 |
Uborka | 4 | 6 | 8 | 12 |
Borsó ( mezei) | 4 | 6 | 10 | 12 |
Zöld bab | 4 | 6 | 8 | 10 |
Kelkáposzta | 8 | 10 | 12 | 16 |
Karalábé | 6 | 8 | 10 | 12 |
Saláta | 4 | 6 | 8 | 10 |
Hagyma | 4 | 6 | 8 | 10 |
Petrezselyem | 4 | 6 | 8 | 10 |
Burgonya | 3 | 5 | 7 | 8 |
Édes burgonya | 6 | 8 | 10 | 14 |
Összefoglaló
- Az egészséges életmódot követőknek nagy segítségére lehet egy kézi brix refraktométer, amely segít mérésekkel ellenőrizni élelmiszerünk minőségét. Erre a célra egy egyszerű, viszonylag olcsó univerzális brix refraktométer is megfelel, mint például az RHW-25BATC (http://kezirefraktometer.hu/cefrebor).
- A növénytermesztő gazdáknak ideje mérni termésük minőségét, tanulmányozni a minőségi élelmiszerek iránti igényeket és megfelelő talaj, tápoldat technológiával egyre jobb minőségi termékkel jelenni meg a piacon.
Dr. Kovács István,
www.moderngazda.hu,
hello@moderngazda.hu