A tapasztalat nem helyettesíti a méréseket!

Minden növénytermesztő gazda tisztában van azzal, hogy a növényei növekedésének fenntartásához elengedhetetlen a víz, a fény, a meleg, a tápanyagok és a levegő biztosítása. De már kevesen gondolkoznak el a mennyiségi kritériumokon, azaz mennyi:

 • vizet kell kivinni a növénynek naponta, milyen időpontokban érdemes öntözni

 • mennyi és milyen összetételű tápanyag van a talajban, hogyan változik a koncentrációja a hasznos és szükséges makro és mikro elemeknek, melyiket kellene pótolni,

 • hogyan változik a talaj kémhatása (pH értéke) a folyamatos öntözés és tápoldatozás során,

 • mennyi tápot igényel a növénye naponta stb.

Hiába van a tapasztalatod növénytermesztésben, ilyen kérdésekre mérések nélkül nem tudsz választ adni! A tapasztalatból csak annyit tudsz, hogy mind ezek a paraméterek fontosak a növénynek – nem többet.

tudás alapú gazdálkodás-fotoszíntézis

tudás alapú gazdálkodás-fotoszíntézis

Pedig, minden paraméter csak az optimális szinten produktív, vagyis nem szabad se többet, se kevesebbet adagolni, mert veszteséget generálunk, ami nem célunk. Nézzünk néhány példát.

Ha videópárti vagy, akkor játszd le az alábbi videót(ajánlott, több információ hangzik el), ha inkább szöveget olvasnál, akkor pedig görgess túl a videón és olvass tovább!

A tudás alapú gazdálkodás alapjai

A mellékelt rajzon látjuk, hogyan hat az öntözővizünk sótartalma, amit EC mérővel mérünk meg, a hozamunkra. A hozam először növekedik a sótartalom emelkedésével, elér egy maximális szintet és ezután csökken.

Vagyis létezik a egy optimum, amelyen belül a hozamunk közelit a maximális szinthez. Célunk ebben a tartományban tartani az öntözővizünk EC értékét, mert ha nem ellenőrizzük és nem korrigáljuk, akkor bizony veszteségesen fogunk termelni.

Tehát optimális paramétereket kell betartani, de ezt csak mérésekkel megsegítve tudjuk elvégezni.

tudás alapú gazdálkodás alapja

tudás alapú gazdálkodás alapja

Vegyünk egy másik példát. Az idő faktor hatása.

A növényeinknek a kezdeti csírázástól kezdve, a növekedési fázison keresztül egészen a termésig, más-más a tápanyagigénye. Példaként  nézzük a paradicsom tápanyag felvételét az ültetéstől a  betakarításig.

tudás alapú gazdálkodás

tudás alapú gazdálkodás

A mikor kiültetjük a palántát kezdetben még nem magas a tápanyagigénye, de kb. az 5-6ik héttől egyre többet fogyaszt és nem is egyformán.

Ilyen grafikonokat bárki megtalál a neten. De a gyakorlatban, felmerülnek a kérdések:

 • az én talajomban milyen az nitrát, foszfor és kálium koncentráció?

 • elegendő mennyiséget, vagy esetleg többet kap mint kell a növényem?

Hogy biztosítani tudjam az optimális szintet, megkell mérnem a koncentrációt az én növényem gyökerei mellett. Csak akkor tudom kihasználni a tudás adta előnyöket.

Harmadik példa vagy pontosabban faktor. Egymásra való hatás.

Bizonyított a tudomány által, hogy a növény  számára fontos paraméterek, kihatnak egymásra, függnek egymástól. Például, a tápanyag felvétel függ a talaj pH értékétől. Vannak antagonikus elemek , amelyek csökkentik a tápanyagfelvételt, rontják egymás hatásfokát.

Emiatt mérésekkel és számításokkal javasolt beállítani a tápoldatok pontos összetételét. Csak így érjük el a maximális hozamot, a maximális profitot.

 

Összefoglalva az eddig mondottakat:

 • A növény számára fontos paramétereket az optimális szinten kell tartani

 • Csak mérésekkel tudjuk elérni, hogy az adott időpontban az adott helyen optimális legyen a környezet.

De mit tud egy gazda egyszerűen megmérni?

 • EC-mérés talajban, tápoldatban;

 • pH-mérés talajban, tápoldatban;

 • nedvességtartalom mérés talajban;

 • nitrát, foszfor és kálium (NPK) tesztek talajban,

 • hőmérséklet talajban, levegőben, páratartalom levegőben, fényerő mérés.

Sajnos a gyakorlatban legtöbbször messze nem optimális feltételek mellett történik a növénytermesztés. Precíz mérések nélkül és megfelelő tudás nélkül szinte lehetetlen eltalálni az optimumot. Az említett a paraméterek már elegendőek a helyes döntések meghozatalára és a növénytermesztés hatékonyságának a növelésére.

Az sorozatunk következő videóiban  bemutatjuk a konkrét mérések kivitelezését és azok hatását  a profitodra. Ha nem akarsz lemaradni róla, add meg a neved és az email címed és egyből elküldjük Neked:

Tarts velünk, legyél te is Modern Gazda!