Előző cikkemre elég sokk vélemény  és visszajelzés érkezett. Nem szeretném őket perszonifikálni,  mivel  sok bejegyzés lényegében ugyan arról szólt, csak kissé más szemszögből. Úgy gondoltam írok egy közös választ, amely így mindenkinek érdekesebb lesz. Nézzük sorban, mire is hívják fel a figyelmemet az olvasók.

[/fusion_separator]

Még mindig a múlt sebei fájnak a legjobban

[/fusion_separator]

Legtöbben azt vetették fel, hogy nincs lehetősége a fejlődésre egy magyar gazdának, mivel :

  • még ha akarna is fejlődni, nincs hozzá elég pénze,
  • csak az fejlődik akinek vannak kapcsolatai és ezért jut újabb lehetőségekhez,
  • mert még a privatizáció alatt elrontották az egészet….
[/fusion_separator]

Ezeket a kommenteket azért vettem egy csoportba, mert ezek a bejegyzések a múlttal foglakoznak, nem a jelennel, és főleg nem a jövővel.

STOP! Meddig kell még az energiánkat a múlt siratására fordítani?

 

Megjavul ettől bármi is, most vagy a jövőben? A múlt olyan volt amilyen, és a továbbra sincs rá hatásunk. Tudunk mi valamit is megváltoztatni a történelemben, a múltban?  Minek pazarolni lelki erőnket a múlt  állandó emlegetésére, a régi sebek újra meg újra való feltépésére? 

[/fusion_separator]

A múlttal csak egy valalmit tehetünk. Tanúlhatunk belőle.

[/fusion_separator]

Hol vagyunk most a fejődés szintjén a környező országokhoz viszonyítva? Ha a realitások talaján maradunk, akkor beismerjük, hogy bizony le vagyunk maradva az Únió vezető mezőgazdasági országaihoz képest. Már ahhoz is tudás kell, hogy fel tudjuk mérni, éppen milyen irányokban maradtunk le,  és csak ezután tudunk elgondolkozni, tervezni azt , hogyan is javítsunk a helyzeten. 

[/fusion_separator]

 Most lehet újra sírni, hogy ez nem lehetséges, mert…. Na ebben az élen járunk. De ideje végre reálisan értékelni helyzetünket.

Bármekkora területet is művelsz, kicsit vagy nagyot, akár Józsi Bácsi Büféjét akár a több mint 36000 Mc Donald’s-t is nézzük, biztosan igaz rájuk az, hogy az alábbi 3 állapot közül valamelyik jellemző rá:
 

NÖVEKSZIK, STAGNÁL vagy HANYATLIK

 

Kezdetben , amikor még telis-tele vagy lendülettel, a dolgok szinte maguktól mennek. Egyre javul a helyzet, jön a bevétel és a lelked megtelik optimizmussal. Ilyenkor még a nehézségeket sem veszed észre, mert a hit, a remény, az akarat mindent legyőz,-  hajtani kell és csak előre – ez a jelszó!
 
Mi az az első számú hiba, ami ilyenkor megtörténik?
 

Ha már pár éve vállalkozik az ember, akkor egy idő múlva kezd belefáradni a dolgokba. Minden nap ugyan az a történet játszódik le, egyre kevesebb lelkesedéssel és ez meglátszik az eredményekben is. A fejlődés lelassul, és a vállalkozása a FEJLŐDÉS állapotából lassan átáll a STAGNÁLÁS fázisba.

És itt ér el a halál…Mert  ha ezen a ponton nem derítjük mi a valódi oka a STAGNÁLÁSNAK és nem tudjuk meg  hogyan kell újra a NÖVEKEDÉS fázisába lendíteni a gazdaságot, akkor bekövetkezik a HANYATLÁS.
 

TE Hol tartasz most?

 
A te gazdaságod egy igazi fenevad, aki minden akadályt elsöpör maga előtt, és csak rohan a piros kendő felé? Vagy jelenleg te gazdaságod Riska, a tehén, aki a napi betevőt megadja, de ennél többet nem?  Vagy már Te vagy a vacsora? 2 út között kell választanod: FEL vagy LE.

Ha nem a FEL verziót választod, akkor ne is olvasd tovább az írásaimat. Nyugodtan  csináld tovább is úgy , ahogy eddig, ne tégy semmit a fejlődésedért, bízz nagyapáink termesztési tapasztalatában, az eddig is annyira bejött.

Szerintem az új állapotban, amiben most vannak a magyar gazdák, már kevés a régi tapasztalat. Új impulzus kell! A fejlődéshez TUDÁS, ESZKÖZÖK és UJ TAPASZTALAT kell.

[/fusion_separator]

Téved az is aki azt gondolja, ha majd lesz pénzem, akkor felbérelek egy okos embert és meglesz a tudásom.

[/fusion_separator]

Sajnos sokan próbálták már, de ez így egyszerűen nem működik. Ahhoz hogy okos embereket irányítani tudjunk, szintén tudás kell. Lehet, nem kell szakmai szinten ugyanolyan tudás, de bizony kell egy alap szintű tudás a szakmából is, hogy kommunikálni tudjunk, hogy meg tudjuk magyarázni a feladatot , mert nekünk kell megmondani, hova megyünk és hogyan. Nekünk kell feladatokat adni az okos embereknek, nem fordítva. Tehát a vezetés tudományára is szükség van .

[/fusion_separator]

Összefoglalva– Tiltakozhatsz, rúghatsz, karmolhatsz, de minél később kezded el képezni magad, annál később tudsz majd változtatni a helyzeteden. A precíziós gazdálkodás elv rendszerének adaptálása szabad földi termesztésnél többszáz milliós befektetés. Fóliasátorban maximum százezres. Senki sem kényszerít, hogy a szabad földi termesztést válaszd. Kezd kicsiben.

[/fusion_separator]

Gyorsan kell tanulni! Tényleg nincs idő mindent megtanulni, de az alapokkal kell kezdeni, az ÚJ ALAPOKKAL!

Van nagyon sok cikk a MODERN GAZDA BLOG oldalunkon, és folyamatosan  jönnek majd új anyagok (: !

Várom véleményeteket. Kérdezzetek, írjátok meg a véleményeteket. Adjatok fel kérdéseket! Ezt a cikksorozatot is folytatni fogom, a reakciókra reagálva.