Igaz a chili, mint fűszernövény, már elég régóta ismert a magyar köztudatban, termesztésével mégis nagyon sokáig vártak a magyar gazdák. De talán közülük is kiemelkedik Diczkó László, akinek chili szósza, a “Spirit of Attila”, világbajnoki aranyérmes lett egy nívós amerikai világversenyen. A “Spirit of Attila” csak egy, a több mint 11 féle különböző chiliszószt tartalmazó “Magyar vírtus” termékcsaládból.

chili termesztés

chili termesztés

László először 2010-ben találkozott egy számára nagyon érdekes jamaikai paprikával, és azonnal érezte, hogy ezzel szeretne foglalkozni. A következő évben bele is fogott a termesztésbe:

„Több mint 4000 fajta paprika van a világon, a hibridek számát pedig meg sem lehet becsülni. Azonnal láttam benne az üzleti lehetőséget, a termesztés hobbi része pedig abban maradt meg, hogy minden évben próbálok nagyon különleges darabokat is termelni. Jelenleg nagyjából negyven féle paprikám van, de hat-nyolc különleges paradicsomfajtát is termesztek”.

Chili termesztés Hogyan-ja

Chili termesztés korszerűsítése –  Együttműködésünk terve

Kitaláltuk hát Lászlóval, hogy együtt elvégzünk egy egész szezont magába ölelő kísérletet. Mivel eddig is remekül értett a chili termesztés-hez, ezért ezt a munkát a jövőben is a saját módszerei szerint fogja elvégezni, ám az 5 sátor közül az egyikben, csak olyan arányú tápoldatokkal, öntözővízzel fog dolgozni, amilyet mi mondunk Neki.

A terv a következő:

Két tökéletesen ugyan akkora sátrat választottunk ki. Az egyik sátorban ugyan azt a tápoldatot és öntözővízet fogja adagolni László, mint a többi helyen. Ez lesz a Kontroll fóliasátor.

De a második sátorban, ott a ModernGazdáé lesz a terep 😉 Ezeket a méréseket fogjuk elvégezni:

  • Folyamatos talaj pH kontroll, a megfelelően beállított öntözővízzel, hogy az adott chilifajtának leginkább megfelelő környezetet tudjuk biztosítani

  • Folyamatos talaj EC kontroll, a tökéletesen beállított öntözővízhez, hogy az adott chilifajtának leginkább megfelelő környezetet tudjuk biztosítani

  • Talaj NPK(Nitrogén, Foszfor, Kálium) mérés, hogy az adott chilifajtának leginkább megfelelő környezetet tudjuk biztosítani.

  • Folyamatos Nedvességtartalom kontroll, a jól beállított mennyiségű szinten, hogy az adott chilifajtának leginkább megfelelő környezetet tudjuk biztosítani

  • Tápoldatok pH, EC és NPK beállítása, a növény különböző életszakaszaihoz igazítva

  • Öntözőrendszer beállítása és optimalizálása Tenzíóméterekkel

Eredmények publikálása, teljes körű dokumentáció

Minden eredményt feljegyzünk, és minden fontosabb mérföldkőről befogunk számolni itt a Modern Gazda Blogján.

A következő cikkünkben, a palántázás előtti tényfeltáró méresekről lesz szó, videós és szöveges magyarázatokkal. Maradj velünk, és kövesd végig azt, hogyan fogjuk megváltoztatni László chili termesztés-i szokásait 🙂

Ajánlanád ezt a cikket másnak is ? 🙂 1 Ajánlás=1 Köszi a cikkért!