Vegyész-elektrokémikus doktorként, mindig egy kicsit máshogy álltam a pálinkafőzéshez, mint a legtöbben. Számomra ez is egy kísérlet volt, csupán a körülmények nem voltak olyan sterilek, mint amihez a laborban hozzászoktam. Bátran állíthatom, hogy az elő-utó-középpárlat elválasztás, még egy laborban gyakorlott személynek is kihívás. Épp ezért ne érezd Magad feszélyezve, ha eddig nem, vagy nem mindig sikerült tökéletesen.

[/fusion_separator]

A Főzz Pálinkát Egyszerűen kézikönyvünkben leírtuk a pálinkafőzés főbb momentumait. Pár hete megkérdeztük olvasóinkat. A kérdés az volt, hogy mi az, ami a legtöbb gondot okozza számukra a főzésben. Legtöbben az elő és utópárlat szétválasztásról panaszkodtatok, jogosan.

[/fusion_separator]

Főleg  az izgat mindenkit, milyen objektív, mérhető paraméterek léteznek. Ezek segíthetnek a gyakorlatban elválasztani az előpárlatot a középpárlattól, majd középpárlatot az utópárlattól. Az érzékszervi vizsgálat  (ízlelés, szaglás alapján), még óriási rutin megléte mellett sem garantált. Ha hasonló cipőben jársz, akkor a legjobb helyen vagy!

[/fusion_separator]

Ebben a cikkünkben megpróbáljuk egyszerűen és érthetően elmagyarázni a pálinkafőzés fizikai-kémiai folyamatait. Ezután levonni belőlük a fontos gyakorlati következtetéseket. Mindenképp szólj hozzá a cikkhez, ha van kérdésed vagy észrevételed.
[/fusion_separator]

(PSZT! Két gyors cikket azért ajánlanék Neked, ha ezzel a mostanival végeztél! A cefrézésről most nem esik szó, arról ebben a cikkünkben olvashatsz. Ha pedig a díjnyertes pálinkák zsűrizése is érdekel, készülj fel, erről is van egy cikkünk Számodra, méghozzá itt. )

Ettől lesz jobb az idei főzésed: analízis és szintézis.

[/fusion_separator]

pálinkafőzés motorjaHa a kocsink motorja elromlik, mesterhez visszük. A mester először szétszedi, megnézi a részeket, megállapítja mi is romlott el benne, kijavítja az elromlott részeket és újra összerakja. Ha jól végezte a munkáját, akkor újra kitűnően működő motort kapunk vissza.

A tudomány is ekképpen elemzi a problémákat. A szétszedés darabokra, a hibakeresés, az elemzés  – ez az analízis.  Ha megvan a hiba és ki van javítva, jön az összeszerelés – ez a szintézis. Mert minden okkal történik, ezt fel kell tárnunk, hogy változtatni tudjunk rajta.

[/fusion_separator]

Ezért most mi is ezen elvek mentén megyünk majd végig a pálinkafőzés teljes folyamatán. Először is részekre bontjuk a pálinkafőzési folyamatot, majd jól körbe járjuk, és kielemezzük minden részét.

[/fusion_separator]

Együtt keressük meg, miben hibázhattunk és találjuk ki, hogyan lehet megszervezni a pálinkafőzés folyamatait. Az a célunk, hogy maximális minőséget biztosítsunk a végterméknek.

A pálinkafőzés első lépése: az első lepárlás, vagyis cefréből alszesz.

[/fusion_separator]
A cefre alkoholon és vízen kívül még nagyon sok hasznos és néhány káros, egyértelműen mérgező anyagot tartalmazhat. (Cefrézésről, cefréről , összetevőiről  várható egy részletes tanulmány, érdemes lesz gyakran visszajárnod :).

[/fusion_separator]

Ezeknek az anyagoknak az össz koncentrációja elég alacsony 0,5-2 %, viszont a zavaró hatásuk óriási! Akár egy nagyon kis mennyiség is tönkreteheti az egész munkánkat. Ezeknek problémáknak kezelése már nem egyszerű (lsd. a Főzz Pálinkát egyszerűen könyvünk 10. fejezetét).

A pálinkafőzés elsődleges feladata az alkohol-víz keverékből az alkohol koncentrációjának növelése az alszeszben.

[/fusion_separator]

A pálinkafőzés másodlagos feladata szétválasztani a hasznos anyagokat a mérgezőktől. Az alszeszbe kizárólag csak a hasznosakat lehet átengedni (alkohol+ hasznos aromák, ízesítők).).

Az alszesz általában 25-30 %-t teszi ki a cefre térfogatának. A fennmaradó rész , ami az üstben marad az a moslék. Nevének megfelelően elég sok szennyező anyagot tartalmaz.

pálinkafőzés ábra

pálinkafőzés ábra

Tehát  a célunk, úgy levezetni az első főzést, hogy az alszeszbe maximálisan csak a hasznos anyagok jussanak. A nemkívánatosak pedig a moslékba kerüljenek.

[/fusion_separator]

Nézzük azokat a paramétereket, amin tudunk változtatni, vagyis a mi irányításunk alatt vannak.

Milyen paramétereket tudsz mérni és irányítani a pálinkafőzés során?

Kezdjük az alapokkal.

Ha pálinkát akarunk főzni, akkor biztosan van hozzáférésünk egy pálinkafőző üsthöz.

Tehát adott az

[/fusion_separator]

 • üst térfogata ( hány literes), 
 • van egy fix konstrukciójú hűtőrendszer (minimális esetben csak egy hűtő, vagy valamilyen konstrukciójú deflegmátor, vagy  lepárló oszlop)
 • Megvan oldva a fűtés módja ( különböző megoldások lehetnek).

[/fusion_separator]

Most nem ezekre szeretnék koncentrálni, hanem a mérésekre.

[/fusion_separator]


Az egyik legegyszerűbb  és mégis nagyon hasznos a pálinkafőzés során, az a hőmérsékletmérés! Szerintem manapság már nincs olyan pálinkafőző mester, akinek ne lenne egy  (de jobb ha több) digitális hőmérője.

pálinkafőzés hőmérő

A másik elengedhetetlen mérőeszköz az alkoholtartalom mérésére szolgáló kézi refraktométer. Azért mondom hogy refraktométer és nem fokoló, mert a refraktométeres mérés sokkal gyorsabb, pontosabb. Egyszerűbb a használata, és elég 1-2 csepp a pálinkából a méréshez.

Vegyész létemre sem szeretem a macerás méréseket, ezért ahol időt tudok spórolni, ott igyekszem megtenni. Neked is ezt javaslom, mert fontos, hogy megszeresd a méréseket, anélkül ugyanis csak szenvedni fogsz vele, pedig nem az a cél 😉

Ezek felgyorsítják a mérési folyamatokat,  sokkal több adatot kaphatunk, és precízen vezethetjük a pálinkafőzés egész menetét.

[/fusion_separator]

paálinkafőzés idő

a pálinkafőzés időmennyisége

A harmadik paraméter amit !!KÖTELEZŐEN!! mérnünk kell pálinkafőzés során, és erre aztán alig hívják fel a figyelmedet, ez pedig az idő!

Igen!  Igen a hőmérsékletet és az alkoholtartalmat az idő függvényében kell mérni. Pontosan fel kell jegyeznünk a mérési naplónkban mikor mértünk (óra, perc) hőmérsékletet és mikor mértük az alkoholtartalmat.

[/fusion_separator]

A fenti eszközökkel megmérhetjük az alábbi paramétereket:

 • az üst hőfokát, vagyis a cefre vagy az alszesz hőfokát a pálinkafőzés közben;

 • a hűtő bejáratánál a gőz (pára) hőfokát folyamat közben;

 • a párlat alkohol tartalmát refraktométerrel ( térfogat % );

 • az idő alapján kiszámíthatjuk a paramétered változási sebességét;

 • megmérhetjük még a cefre térfogatát (literben) és az kapott alszesz térfogatát;

 • az alszesz és a párlat frakciók térfogatát (rézeleje, előpárlat, középpárlat, utópárlat).

Most egy kissé tudományosabb rész jön,
de csak a pálinkafőzés szempontjából lényeges részre fogunk koncentrálni!

A desztillációs folyamatok, ahogy tudomány magyarázza.

pálinkafőzés desztillálás

A kezdő pálinkakészítők között , még manapság is  elterjedt egy mítosz. Tegyük fel, hogy van egy alkohol és víz keverékünk.
 
AHa a víz forráspontja 100 oC , az alkoholé 78,3 oC fok, akkor az alkohol kinyerésére, elegendő felmelegíteni a pálinkafőzőben a keveréket. Mondjuk 79 oC fokra, és akkor csak a tiszta alkohol fog csepegni nekünk a lepárlóból. Mert, ugye a víz nem fog jönni – messze még a víz forráspontja, de az alkohol forráspontját túlléptük, tehát párologni fog.
 

[/fusion_separator]

És mindez annyira igaznak tetszik, hogy sokan el is hiszik. De ha megpróbálják, kiderül, például , hogy egy  10% alkoholt tartalmazó  cefre, csak 93 oC fok körül kezd forrni!

[/fusion_separator]

Mi az oka ennek? A rövid válasz az, hogy az alkohol és víz kémiailag kötődik egymáshoz. Emiatt  megváltoznak a keverék tulajdonságai és nem lehet kiszámítani egyszerűen a kezdeti paraméterekből.

Gyakorlatban, a laborokban mérésekkel felépítették az alkohol és víz úgynevezett fázis diagramját ( alábbi rajz). Ehhez megmérték különböző koncentrációjú alkohol-víz keverékek forráspontját ( kék vonal a sémán).
 
Más mérési sorozatban megmérték az ilyen keverékek feletti gőz alkohol tartalmát ( barna vonal). A grafikon két szélén a tiszta anyagok ( 100% víz és 100% alkohol) forráspontjai láthatóak. Röviden ennyit elég is tudni róla.

Most nézzük, mit mond ez a grafikon a pálinkafőzés mesterének.

1.) Ha a cefrét akarjuk kifőzni...

akkor tudjuk, hogy alacsony alkoholszázalékkal kell számolnunk. Ha például a cefre alkoholszintje 10%, akkor az ilyen cefrének a forráspontja 93 oC fok ( A-pont a grafikonon).

Tehát, ha cefrét felfűtjük 93fokra, akkor a folyadék elkezd főni. A felette lévő gőz alkohol tartalma megfelel a “B” pontonon lévő koncentrációnak, vagyis 53% alkohol koncentrációnak. Vagyis a hőfok határozza meg a párlat alkohol tartalmát.

KÖVETKEZTETÉSEK

 • Ha megmérjük a cefrénk forráspontját az üstben, akkor a grafikonból visszaszámolhatjuk a cefre alkoholtartalmát. (A-pont a kék vonalon.) Ez hasonló, a maligánfokolós méréshez.

 • Ha megmérjük  a kezdeti legmagasabb mért alkoholszintet refraktométerrel, akkor kiszámíthatjuk a cefrénk alkohol tartalmát. (visszafelé haladva a nyilak nyomvonalán)

 • A főzés során a cefre veszti az alkohol szintjét és a forráspontja egyre közeledik a tiszta víz forráspontjához a kék vonal szerint.

 • A főzés során az A és B pontok közötti különbség adja meg a gőz alkohol tartalmát. A gőz alkoholtartalma egyre csökken.

 • A cefre kifőzését akkor kell befejezni, amikor a párlat már csak 2-3 % alkoholt tartalmaz. Ekkor a moslékban maradt alkohol, vagyis a veszteség , nem nagyobb 0,1-0,2%-nál.

Forráspont és Illékonyság

A leírtak segítenek megérteni, hogyan is történik az alkohol koncentrációjának a növekedése az alszeszben és csökkenése a moslékban. A cefre 2 legfontosabb összetevője (makro komponensek) az alkohol és víz. Mint láttuk, a víz és az alkohol molekulák egymáshoz való kémiai kötődése kihat a forráspont változására. De kihat az illékonyság változására is. Idáig még nem beszéltünk az illékonyságról.

[/fusion_separator]

A cefrében vannak mikro komponensek is , amelyek az összes koncentrációja 1-2% körül ingadozik. Ebben a csoportban akár 200 anyag is lehet. Ezeknek az anyagoknak a kémiai tulajdonságai különbözőek. Egyeseknek alacsony a forráspontjuk, másoknak magasabb, mint az alkoholé.

[/fusion_separator]

Figyelem! Nem a forráspont határozza meg az illékonyságot.  Vagyis azt , hogy milyen az adott anyag koncentrációja a párolgó gőzben és milyen a folyadékban.

[/fusion_separator]

Ami számunkra fontos az az, hogy három féle csoportra oszthatjuk a cefrében lévő anyagokat:

 • Ha az anyag illékonyabb, mint az alkohol, akkor az elő párlattal elválasztható.

 • Ha a komponens illékonysága megegyezik az alkohol illékonyságával, akkor párlással nem választható el.

 • Ha az anyag illékonysága alacsonyabb mint az alkoholé, de mégis jelentős, akkor az utópárlatba kerül.

Megnézem a következő cikket!

2. Ha az alszeszt akarjuk kifőzni....

Na erről majd a következő részben.. (:

Szólj hozzá vagy oszd meg másokkal, ha hasznos volt számodra!

Megnézem a következő cikket!

Ha Te is szeretnéd, hogy a pálinkád nem csak iható, hanem kiváló legyen akkor Neked szól a Főzz Pálinkát Egyszerűen munkafüzetünk a pálinkafőzés -ről, ahol összegyűjtöttük azokat a módszereket, amelyet a QUINTESSENCE Pálinkaverseny  díjazottai is használnak, SIKERREL!

Érdekel a munkafüzet!

Ajánlanád ezt a cikket másnak is ? 🙂 1 Ajánlás=1 Köszi a cikkért!