HOGYAN FOLYIK EL A PROFITOD JELENTŐS RÉSZE AZ ÖNTÖZÉSKOR?

Növénytermesztést víz nélkül lehetetlen kivitelezni. A növények 90% vizet és 10% száraz anyagot tartalmaznak. De a növény a gyökerén felszívott víz nagyobb részét elpárologtatja levelein keresztül . 1 kg szárazanyag előállításához akár 500 kg vízre  is szükség lehet, de a növesztési technológia fejlesztésével akár már egy fóliasátras  technológiánál is elérhető a 20-30 liter per kilogramm vízfogyasztás. Vagyis akár 20 -szor kevesebb vízzel is kitermelhető 1 kg termék.

Ez óriási  eredmény! Hisz a vízfogyasztás csökkentése nem csak a profitodat növeli, de ökológiai terhelést is csökkenti. Ezért megéri harcolni.

De ebben a videóban arra fogunk koncentrálni, hogyan növeljük a te profitodat, a helyes öntözési módszerek alkalmazásával.

Miért aktuális ez? Sajnos a magyar gazdák nagyobb része minden mérés nélkül, csak a saját tapasztalatában bízva végzi az öntözést, és ezzel lehet, hogy a profitja 20-30 %-át otthagyja a mezőn!  Ezen változtatni kell! Célunk, megmutatni az egyszerű lehetőségeket, amelyek adottak a gazdáknak már ma. Kezdjük a problémás kérdések felsorolásával.

Ha videópárti vagy, akkor játszd le az alábbi videót(ajánlott, több információ hangzik el), ha inkább szöveget olvasnál, akkor pedig görgess túl a videón és olvass tovább!

  1. Öntözési Rendszer beállítás: Mikor kell öntözni? Hányszor kell öntözni?

A növény a nap különböző szakában változó mennyiségű vizet használ fel a talajból, vagyis a víz mennyisége a talajban szintén változó. Nézzük a növény tipikus vízszükségletét a nap folyamán.

A “munkát” a növényünk a korán reggel kezdi, amikor nap fel kell és “dolgozik” napnyugtáig. Legtöbb vizet akkor veszít, amikor legmelegebb van, és legjobban süt a nap. Ekkor legintenzívebb a párolgás, és ami fontos, ekkor legintenzívebb a fotoszintézis, vagyis a növényi anyag “gyártása” .

öntözési rendszer beállítása

öntözési rendszer beállítása

És hogyan adagoljuk mi a növényünknek vizet?

Válasz – Porciókban! Csak milyen porciókban? Hány öntözés fér bele a te munkanapodba? Csapot kinyitni-bezárni, újra nyitni, újra zárni. Ideális az lenne, ha a vízadagolásunk a zöld vonalat követné. De valljuk be ez nem egészen így van. Tehát az öntözések számának a beállítása is lehet veszteség csökkentő hatású, tehát profitnövelő! Mint a rajzon látjuk, napi 8 öntözés sem fedi ideálisan a zöld vonalat. Mennél gyakrabban tudunk öntözni, annál jobb, de vannak azért más kritériumok is, amelyek viszont fékezhetik az öntözés gyakoriságát.

Megoldás: automatizálni a csapok kinyitását és zárását valamilyen program szerint. De erről még később és különkiadásban beszélünk.

2. Mennyi vizet kell kivinni, minden öntözéskor?

A válasz egyszerű, amennyit a növény elfogyaszt a következő öntözésig!

De honnan tudjam meg, hogy a növényem mennyi vizet fogyaszt, mondjuk egy óra alatt?

Mikor nincs már vize a növényemnek?

Na ez a jó kérdés! Erre van válaszom: Mérjük meg! Ez mérhető!

Mielőtt elmondanám, hogyan is mérjük meg , mennyi vizet kell adnom a növényeimnek, szeretnék bemutatni egy grafikont mérési eredményekkel. Ez a nedvességtartalom eloszlása egy talajban a csepegtető lyuk alatt.

öntözési rendszer beállítása

öntözési rendszer beállítása

A két fekete pont a csepegtető lyukak helye. A sötétkékebb rész nedvesebb rész és a sárga rész a szárazabb. Ebben a talajban, amelyben a ezt a mérést végezték mint láthatjuk a víz elég mélyre beszivárog.

    1. következtetés: Ez biztosan egy homokos talaj, amelyik könnyen átereszti vizet.
    1. következtetés : Jellegzetesen lefelé áramlik a víz a két csepegtető lyuk között egészen száraz részek is vannak. Más típusú talajban, kissé megváltozik a nedvesség eloszlása. Előre , mérések nélkül ezt nem lehet megmondani.

Na ezt figyelembe kell venni, a növényhez viszonyított hely kiválasztásakor. Ha növény gyökérzónája ebbe a sötétkék területbe esik, akkor a növény jól lesz ellátva vízzel. De azt is láthatjuk, hogy ha hibázunk a növény és csepegtető egymáshoz viszonyuló elhelyezésével , akkor szegény növény , majdhogynem kiszárad a két csepegtető között!

A fenti képből láthatjuk azt is, hogy vannak talajok, amelyek nem nagyon tartják a nedvességet és a vizünk nagy része nem jut el a növény gyökereihez, ami már tiszta veszteség számunkra! Ilyen talajban, egyszerre csak annyi vizet kell kivinni, hogy csak a gyökérzónát táplálja. Na ilyen feladatot csak méréssel lehet elvégezni!

MIÉRT CSÖKKENTHET A TERMÉSED , HA ROSSZUL ÖNTÖZÖL?

Erről a sorozatunk következő videójában  lesz szó. Ha nem akarsz lemaradni róla, add meg a neved és az email címed és egyből elküldjük Neked:

Tarts velünk, legyél te is Modern Gazda!